Lassuló konjunktúrát vár az Ifo intézet

Vágólapra másolva!
Az Ifo német gazdaságkutató szerint fokozatosan tovább hűl a világgazdasági konjunktúra, de hirtelen konjunkturális összeomlás kizárt.
Vágólapra másolva!

A világgazdasági klíma Ifo által kezelt jelzőszáma a második negyedben 97,5 pontra süllyedt az első negyed 101,1 pontjáról. Ezzel a mutató az ötödik egymást követő negyedben csökkent, de még a hosszú távú átlagérték felett van.

Az Ifo által megkérdezett 1100 szakértő mindazonáltal az aktuális helyzetet rosszabbnak értékeli, mint a hat hónapra vonatkozó előretekintési időszakban. A jelenlegi helyzet megítélésének mutatója 96,8 pontra csökkent 102,3 pontról, a várakozásoké csak kissé, 98,2-re, 100,0 pontról. Hans-Werner Sinn Ifo-elnök szerint a 91 országból megkérdezett szakértők nyilvánvalóan a jelenlegi hűlési időszak kifutására számítanak hat hónap után.

Térségek szerint a szakértők a legerősebb lehűlést Nyugat-Európában várják, ahol jelentősen a sokévi átlag alá süllyed a klímamutató. Észak-Amerikában csak kissé gyengül a konjunktúra: ott a várakozásokban mutatkozó visszaesés a jelenlegi helyzet megítélésének csekély javulásával áll szemben.

Más térségektől eltérően az Ifo világgazdasági klímamutatója Ázsiában közel egy éve növekszik, bár a jelenlegi helyzetet kedvezőtlenebbnek ítélik a szakértők, mint a hat hónapos gazdasági kilátásokat.