Gyengébben nyitott a forint reggel

Vágólapra másolva!
A forint kedden reggel gyengében nyitott a bankközi devizapiacon, az euróval 253,50/60 forinton kereskedtek, 80 fillérrel erősebben a 252,70/80 forintos hétfő délutáni árfolyamnál. A forint 10,20 százalékra gyengült az ingadozási sáv erős oldalán. A dollár gyakorlatilag a hétfő délutáni árfolyamon nyitott, reggel 201,30/45 forinton jegyezték az amerikai valutát.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank hétfőn közzétett inflációs jelentéséből a piacon arra a következtetésre jutottak, hogy számítani lehet további kamatcsökkentésre is. Korábban általános volt az a vélekedés, hogy az év végére 7 százalékon megáll jegybanki alapkamat, most azonban úgy vélik, hogy az infláció csökkenése ez alá is engedheti az alapkamatot. A nap folyamán a dollár erősödését és a forint kismértékű gyengülését várják.

A rövid lejáratú hitelek kamata az overnight-tól a kéthetes lejáratig 7 százalék körül maradt, a hosszabb lejáratokon egyelőre mozdulatlan a piac.

A bankok ma döntenek arról, mekkora összeg lekötését hosszabbítják meg a szerdán lejáró 646 milliárd forintból a jegybank kéthetes betétjében. A jegybankban jelenleg rekordösszegű, 1089 milliárd forintot kitevő banki betétet van, ami még évi 7,50 százalékos kamatot fizet. Mától azonban a kéthetes jegybanki betéti kamat évi 7,25 százalékra csökkent, és lehet, hogy emiatt, valamint a májusi tartalékolási periódus közelgő vége következtében kevesebb betétet kötnek le újra.

A három hónapos diszkont-kincstárjegy mai aukciójára 35 milliárd forintnyit ajánl fel az Államadósság Kezelő Központ. A kereskedők szerint kelendő lesz az állampapír, az aukciós átlaghozam valószínűleg alatta marad a hétfői 7,26 százalékos másodpiaci referenciahozamnak.