Rontotta Magyarország besorolását az ÖKV coface

Vágólapra másolva!
Negatív megfigyelési listára tette Magyarországot az ÖKV coface, vezető osztrák hitelbiztosító. A cég a visszaminősítést a magas valutakockázattal, az alacsony devizatartalékokkal, és az ország gazdaságában érzékelhető negyedéves visszaeséssel indokolta.
Vágólapra másolva!

Az "általában pozitív gazdasági környezet ellenére" negatív megfigyelési listára tette Magyarországot legújabb országrangsorában az ÖKV coface nemzetközi hitelbiztosító - adta hírül kedden az osztrák hírügynökség. Az ÖKV coface 1954-es alapítása óta piacvezető az osztrák hitelbiztosítási piacon. A cég - honlapja szerint - 1997 óta a francia Coface csoporthoz tartozik, amely vezető nemzetközi exporthitel-biztosítónak számít.

A cég 7-es beosztású értékelési skáláján Magyarország A2-es besorolást kapott, amit a magas valutakockázattal, a korlátozott devizatartalékokkal, valamint a beruházások 2004-es negyedik negyedévi átmeneti visszaesésével indokoltak. Az osztrák hírügynökség által ismertett értékelés szerint az ÖKV coface szakértői úgy becsülik: a GDP 5 százalékával egyenlő magas költségvetési hiány, a közületi szektor viszonylag magas eladósodottsága, a folyó fizetési mérlegnek a GDP 8 százalékával egyenlő hiánya vezetett oda, hogy a közép-európai országok közül Magyarországon a legnagyobb a valutakockázat.

Az ismertetésben kiemelték, hogy a forint 2004 februárja óta felfelé mozog, és közelít az engedélyezett sávszélesség felső határához. A negatív besorolás szempontjából fontos tényezőnek tekintik a szakértők az árfolyam-korrektúra nagy kockázatát, ami a negatív költségvetési hírek, az általános kamatlábak növekedése, valamint a magyarországi kamatszint visszaesésének együtthatása következményeként áll elő. Egy nagyobb korrektúra gyengítené a külföldi valutában eladósodott helyi vállalatokat - fűzték hozzá.