Folytatódik a textilháború Kínával

Vágólapra másolva!
Kína hétfőn megszüntette 81-féle ruházati és más textilipari termék exportvámját, így könnyítve ezek kivitelét, miután a nagy nyugati importőrök mennyiségi kvótákat vezettek be.
Vágólapra másolva!

Az EU pénteken hivatalos tárgyalásokat kért Kínától a növekvő kínai textilexport miatt. Ez - Kína 2001-es WTO-csatlakozási megállapodása szerint - egyszersmind azt is jelenti, hogy Kínának korlátoznia kell az ilyen cikkek exportját: legfeljebb 7,5 százalékkal szállíthat többet az EU-ba, mint amennyi a mostani 25 tagországba érkezett tőle tavaly március és idén február között. Az Egyesült Államok már május közepén hasonló kvótaintézkedéssel korlátozta a kínai importot.

Kína előzőleg felajánlotta, hogy ha nem lesz mennyiségi korlátozás, akkor június 1-től kiviteli vámot vet ki további textiltermékre. A mennyiségi korlátozások bevezetésére válaszul azonban hétfőn eltörölte mind a régi kiviteli vámok, mind a tervezett új vámok egy részét. Kína január 1. óta, amikor a régi kvótarendszer lejárt, 148-féle textiltermékre vetett ki exportvámot. Ennek ellenére a kínai trikóexport 187 százalékkal, a lenfonalexport 56 százalékkal nőtt az EU-ba az első negyedévben, az EU adatai szerint.