A vártnak megfelelően bővült a gazdaság

Vágólapra másolva!
A bruttó hazai termék (GDP) az első negyedévben 2,9 százalékkal, szökőnap-hatással korrigálva 3,5 százalékkal haladta meg a 2004 első negyedévit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az előzetes adatokat. Az elemzők 2,9-3 százalékos növekedést vártak.
Vágólapra másolva!

A szezonálisan kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 0,7 százalékkal nőtt a GDP az első negyedévben.

A bruttó hozzáadott érték volumene az árutermelő ágazatokban 1,5 százalékkal nőtt. A szolgáltató ágazatok hozzáadott értéke 3,6 százalékkal emelkedett a tavaly első negyedévihez képest.

A KSH szerint kedden közzétett revideált adatok szerint tavaly az utolsó negyedévben a GDP 4,1 százalékkal nőtt, 2004 egészében pedig 4,2 százalékkal. 2004 első negyedévében a növekedés 4,5 százalékos volt. A naptári hatás kiszűrésével 2004 első negyedévében a GDP 3,8 százalékkal, az év egészében 4,1 százalékkal nőtt 12 hónap alatt.

A KSH közölte, hogy a nemzetközi ajánlásoknak megfelelően mostantól a GDP számításánál a naptári hatás (munkanap- és szökőnap-hatás) kiszűrését is elvégzi. Ez elsősorban a szökőév és az azt követő év első negyedévét érinti számottevően: a szökőévben a tárgyidőszakba eső többletnap miatt lefelé, míg a következő évben a bázisidőszakra eső többletnap miatt felfelé változik a növekedési index.