Nem lesz raktár a learatott búzának

Vágólapra másolva!
Gráf József agrárminiszter elismerte, hogy az aratás után gondok lehetnek a gabonatárolással. A miniszter szerint már növelik a tárolásikapacitást. A miniszter egyébként átlagos gabonatermésre számít, mintegy 16 millió tonna termés várható. A 4 millió tonna raktáron lévő intervenciós gabonából még egymillió tonna a felajánlás. A Gabonaszövetség szerint hosszú távú szerződésekkel lehetne garantálni, hogy megfelelő raktári kapacitás álljon rendelkezésre.
Vágólapra másolva!

A szakminiszter elismerte, hogy lehetnek gondok a learatott gabonatermés tárolásával, ugyanis a felkészültség három hónappal elcsúszott. A hamarosan kezdődő aratás előtt 2-2,5 millió tonnás tárolókapacitás-növelés szükséges. Gráf József szerint már épülnek az új raktárak, a régiek közül pedig többet átalakítanak az intervenciós gabona fogadására - írja az MTI.

"Felmérések szerint az idén átlagos vagy annál egy kicsivel jobb gabonatermés várható" - mondta Gráf József csütörtökön Bólyban. Az agrárminiszter a bólyi mezőgazdasági napokon tartott előadásában arról tájékoztatott, hogy mintegy 16-17 millió tonna gabona betakarításával lehet számolni. Ez ugyan elmarad a tavalyi rekordterméstől, de "szép intervenciós készleteket eredményez".

Gráf József szólt arról, hogy a 4 millió tonnás hazai intervenciós készletből még 1 millió tonna a felajánlás. Az illetékes hivatalok heti 200 ezer tonnát tudnak felvásárolni A miniszter szerint sokat segíthet az intervenciós készletek egy részének értékesítése Portugáliába, Spanyolországba, ezenkívül tárgyalnak német és román tárolókapacitások igénybevételéről is.

Makay György, a Gabonaszövetség elnöke szerint a szakma számára már régen nyilvánvaló az a probléma, amelyről most a miniszter beszélt. Makay az [origo]-nak elmondta: a szövetség régóta szorgalmazza a raktárak bővítését. A Gabonaszövetség szerint van olyan megoldás, amellyel állami támogatás nélkül bővíthető a raktárkapacitás. Ehhez az államnak legalább három évre szóló raktárszerződést kell kötnie a már meglévő telepekkel, amelyek számára így lehetővé válik a bővítés. Makay reményét fejezte ki, hogy a kormány mielőbb áldását adja a bővítésre, ha már a tárca elismerte a probléma meglétét.

Makay elismerte, hogy jelenleg is folyik raktárbővítés, azonban ez nem elegendő a kapacitás növeléséhez. A gabonaszövetség elnöke szerint jelenleg nem intervenciós raktárakat bővítenek vagy építenek, ez pedig azt jelenti, hogy a raktári kapacitás nem garantált az állam számára. Makay György szerint ráadásul logisztikailag sokkal jobban megérné, ha a már meglévő raktárakat bővítenék ki újak építése helyett.

[origo]