Bush agrárreformra szólítja fel az EU-t

Vágólapra másolva!
A mezőgazdasági támogatások beszüntetésére szólította fel George Bush amerikai elnök az Európai Uniót hétfőn.
Vágólapra másolva!

Amennyiben az EU lemond a mezőgazdasági támogatások rendszeréről, az Egyesült Államok a ugyancsak beszünteti a saját mezőgazdaságának nyújtott szubvenciókat - jelentette ki az elnök a brit ITV televízióban helyi idő szerint hétfő este elhangzó, de már előzetesen ismertté vált interjújában.

Kormánya eltökélt abban, hogy a mezőgazdasági támogatások lefaragása terén az EU-val összehangoltan járjon el - hangoztatta Bush, aki ugyanakkor utalt arra, hogy az Egyesült Államokban alacsonyabbak a mezőgazdasági támogatások, mind az EU-ban.

A vezető ipari országokat és Oroszországot tömörítő G-8 csoport szerdán Skóciában kezdődő csúcstalálkozójára utalva Bush sürgette a nyugati piacok megnyitását az afrikai mezőgazdasági termékek előtt. Szavai szerint amennyiben sikerül a kereskedelem liberalizálása, ez olyan mértékű segítséget jelenthet, hogy nem lesz szükség pénzügyi segélyek folyósítására.

A csúcstalálkozó napirendjén szereplő témák közül fontosságát tekintve kiemelkedik az Afrikának nyújtandó fejlesztési segélyek, továbbá a globális klímaváltozás kérdésköre.