61 dollár fölött az olajár

Vágólapra másolva!
Csütörtökön újabb rekordmagasságba szöktek a szabadpiaci olajárak, mivel az olajfinomítók tél előtti kapacitási gondjaihoz a Mexikói-öbölbeli viharos időjárás miatti aggodalmak is hozzáadódtak. A Cindy nevű hurrikán a Mexikói-öbölbeli olajipari kapacitásoknak már 13 százalékát kényszerítette leállásra, a földgázkapacitásoknak pedig 7 százalékát. A West Texas Intermediate olajfajta hordónként ára csütörtök reggel meghaladta a 61 dollárt.
Vágólapra másolva!

Az időjárás-előrejelzések szerint közeledik a térséghez a Dennis nevű vihar is, amely már hurrikánná fejlődött, és a szakértők szerint az árak nem süllyednek a hordónkénti 60 dollár alá, amíg nem tisztázódik, milyen közvetlen hatást vált ki a viharos időjárás. Újabban a kereskedők a pszichológiai árkorlátnak a határidős ügyleteknél a hordónkénti 62 dollárt tekintik.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, augusztusi határidőre közép-európai idő szerint csütörtök reggel hordónként (159 liter) 61,55 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 27 centtel drágább a szerdai New York-i zárónál. A WTI szerdán 1,69 dolláros, azaz 2,8 százalékos drágulás után 61,28 dolláron fejezte be a napot.

A kereskedők élénken emlékeznek még a tavalyi, Iván nevű tropikus vihar okozta gondokra, ezért reagálnak a mostani hurrikánok hírére is. Mindez akkor történik, amikor a fűtőolaj- és dízelolaj-tartalékok az ilyenkor szokásos szint alsó határán mozognak. Ma teszi közzé az amerikai Energiainformációs Ügynökség a múlt heti készletekre vonatkozó adatait. Az amerikai nyersolajkészletek hatévi rekordszinten állnak ugyan, ám a szakértői jóslatok szerint a múlt héten 1,1 millió hordóval mérséklődtek. A benzinkészletek 200 ezer hordós, az összes petrolkémiai termékek esetében pedig 1,3 millió hordós emelkedést várnak a szakértők.

Az ólmozatlan normálbenzin a legközelebbi, júliusi határidőre csütörtök reggel gallononként (3,78 liter) 1,7870 dollár volt a szingapúri ACCESS-ben, 0,0029 dollárral olcsóbb a szerdai NYMEX-zárónál. Szerdán 0,0108 dollárral - 6,4 százalékkal - drágult és 1,7899 dollárra emelkedett.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta csütörtökön szintén újabb magasságokba emelekedett, 60,07 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) a legközelebbi, augusztusi határidőre. Szerdán a Brent 1,56 dolláros, azaz 2,7 százalékos növekedés után 59,85 dolláron zárt.

Csütörtök reggel az arany unciánként (31,1035 gramm) 425,01 dollár volt Londonban azonnali szállításra, 1,25 dollárral drágább a szerdai későinél.