3,8 százalék volt az infláció júniusban

Vágólapra másolva!
3,8 százalék volt az infláció júniusban az előző évi adatokhoz viszonyítva. A fogyasztói áremelkedés 0,3 százalék volt az előző hónaphoz viszonyítva. Az infláció növekedésében elsősorban az üzemanyagok, és az idényáras élelmiszerek árának növekedése játszott szerepet. Elemzők az inflációs adatok alapján huszonöt bázispontos kamatvágásra számítanak.
Vágólapra másolva!

2005. júniusban az egyhavi átlagos fogyasztói áremelkedés 0,3 százalék volt, 2004. júniushoz viszonyítva pedig 3,8 százalékkal növekedtek az árak. Idén az első hat hónapban átlagosan 3,7 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában. A maginfláció 1,9% százalékos növekedést mutatott. Az év első hat hónapjában 3,7 százalékkal emelkedtek az árak. Júniusban a szezonálisan kiigazított "alapdrágulás" 0 százalék volt, a maginfláció 2004 júniusához viszonyítva 1,9 százalékot tett ki.

Az infláció növekedésében elsősorban az üzemanyagárak és az idényáras élelmiszerek játszottak szerepet. Az idényáras élelmiszerek árnövekedése feltehetően nem folytatódik a következő hónapokban, azonban az üzemanyagok ára tovább növekedhet. A maginfláció 2 százalék közelében maradhat, míg a teljes infláció 3,5-3,8 százalék között alakulhat a következő hónapokban.

Az inflációs adatok nem befolyásolják az MNB következő kamatdöntését, ugyanis az inflációs célkitűzés a jelenlegi feltételek mellett teljesülhet, kismértékben alul is múlhatja. Így továbbra is 25-50 bázispontos kamatcsökkentésre lehet számítani a következő hónapokban, várakozásunk szerint júliusban 25 bázispontos, majd augusztusban 25 bázispontos csökkentés lesz.

Az adóváltozások hatását kiszűrő változatlan adótartalmú árindex az előző hónaphoz viszonyítva 100,3 százalék, az előző év júniusához pedig 103,7 százalék volt. A nyugdíjas fogyasztóiár-index májushoz 100,4 százalék, az előző év júniusához viszonyítva pedig 104,3 százalék volt.

25 bázispontos kamatvágásra számítanak

"Az idényáras élelmiszerek 6,9 százalékos és a dohányáruk vártnál nagyobb havi áremelkedése miatt lett az általam vártnál némileg magasabb a júniusi infláció" - mondta Forián Szabó Gergely, a CA-IB Alapkezelő Rt. vezető elemzője. Az idényáras élelmiszerek közül elsősorban a gyümölcsök árai ugrottak meg - tette hozzá.

Mivel az alapdrágulás, azaz a maginfláció júniusban 1,9 százalékra csökkent a korábbi 2,2 százalékról, ha a forint iránti bizalom változatlan, akkor adott a lehetőség arra, hogy a jegybank júliusban ismét 25 bázisponttal mérsékelje az alapkamatot - jelentette ki Forián Szabó Gergely.

Ugyancsak 25 bázispontos kamatvágásra számít júliusban Pintér András, az Inter-Európa Bank elemzője, aki úgy véli, hogy a piac már kétszer 25 bázispontos csökkentést árazott be.

Az Inter-Európa Bank elemzője hangsúlyozta, hogy a maginfláció és az infláció közötti olló tovább nyílt. Az elemző úgy vélte, hogy a várakozásoknál kedvezőbb maginflációs és kedvezőtlenebb inflációs adat hatása kioltja egymást és továbbra is lehetőséget ad a jegybanknak a kamatcsökkentésre, így jelentősebb piaci hatása az inflációs adatnak véleménye szerint nem lesz.

Elsősorban olyan termékek áremelkedése miatt haladta meg a piaci várakozásokat a fogyasztói árak júniusi növekedése, amelyekre a monetáris politikának nincs hatása - jelezte az elemző. "Az üzemanyagárak júniusi 2,2 százalékos emelkedése nem meglepő, s további áremelkedésre lehet számítani e területen" - fogalmazott Pintér András.

[origo]/MTI