Enyhén gyengült a forint

Vágólapra másolva!
Gyengült a forint szerdán. A bankközi devizapiacon egy eurót 246,75/95 forintért adtak. A kereskedést a zloty gyengülése és a dollár erősödése határozta meg. Az Európai Bizottság közleménye a magyar költségvetési deficitről ugyanakkor eladási hullámot indított az állampapír-piacon.
Vágólapra másolva!

A forint szerdán délutánra gyengült a bankközi devizapiacon, az eurót 246,75/95 forinton jegyezték, 30 fillérrel erősebben a keddi 246,45/55 forintos árfolyamnál. A forint 13 bázisponttal 12,58 százalékra gyengült a +/-15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán.

A kereskedők átlagos forgalomról számoltak be, az árfolyamokat a vártnál rosszabb lengyel fizetési mérleg miatt gyengülő zloty, és a vártnál jobb amerikai külkereskedelmi mérleg miatt erősödő dollár határozta meg. Az eurót 246,40 és 247,20 forint között jegyezték a nap folyamán, a dollárral 203,60/70 forinton kereskedtek, mintegy egy forinttal erősebben a keddi 202,50/60 forintnál.

A hat hónapos diszkont-kincstárjegy mai aukciója a várakozásoknak megfelelően alakult, a két és félszeres jegyzésből az eredetileg tervezett 30 milliárd forintnyit értékesítette az Államadósság Kezelő Központ, a 6,53 százalékos átlaghozam csak 3 bázisponttal volt magasabb a keddi másodpiaci referenciahozamnál.

Negatív hatással volt a piacra az Európai Bizottság közleménye a magyar költségvetésről. A bizottság elégségesnek tartotta ugyan az államháztartási hiány csökkentésére tett eddigi magyar intézkedéseket, de "további éberségre" hívta fel a figyelmet. A közlemény megjelenése után élénk eladási hullámról számoltak be kereskedők, amelynek eredményeként főleg a középlejáratú államkötvények hozama emelkedett 5-10 bázisponttal.