Nő az olaj iránti kereslet

Vágólapra másolva!
Az Amerikai Energiaügyi Hivatal szerint növekedni fog az olaj iránti kereslet. A szabadpiacon tovább drágult a kőolaj: a West Texas Intermediate és a Brent ára is emelkedett.
Vágólapra másolva!

Felemelte a világ idei második félévi olajkeresletével kapcsolatos várakozását az Amerikai Energiaügyi Hivatal (EIA). Kedden ismertetett júliusi havi jelentésében a hivatal arra számít, hogy a harmadik negyedévi globális olajkereslet napi 84,9 millió hordó lesz, ami napi 400 ezerrel haladja meg a júniusi várakozást. A negyedik negyedévi keresletre vonatkozó becslését napi 500 ezer hordóval 87,2 millió hordóra emelte fel az EIA.

A kínai kereslet kapcsán a hivatal nem változtatott júniusi várakozásához képest: továbbra is folyó negyedévben 7,3 millió hordó, az utolsó három hónapban 7,5 millió hordó lesz az ázsiai állam napi olajkereslete. Az Egyesült Államok harmadik negyedévi becsült olajkeresletét napi 210 ezer hordóval napi 21,17 millióra, a negyedik negyedévi 240 ezer hordóval 21,34 millió hordóra növelte.

Az EIA várakozása szerint a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate olajfajta hordónkénti ára az idei év hátralevő részében és jövőre is 55 dollár felett mozog majd. A folyó harmadik negyedévben a West Texas Intermediate átlagára 59,17 dollár lesz az EIA szerint a júniusban várt 52,83 dollár helyett.

A West Texas Intermediate könnyűolaj augusztusi határidőre szerint szerda reggel hordónként 61,08 dollár volt a New York-i árutőzsdén, 46 centtel drágábban keddi záróáránál. A Brent könnyűolaj szerda reggel hordónként 59,35 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén augusztusi határidőre, 53 centtel drágább a keddi záróáránál.