Milliárdos állami támogatás a multiknak

Vágólapra másolva!
2008-ig több mint 31 milliárd forintnyi állami támogatást kaphat nyolc multinacionális vállalat. A már szerződést kötött cégek beruházásainak átlagosan 17 százalékát a magyar költségvetés fizeti, de akad olyan vállalat is, amely befektetése bejelentett értékének közel felét elérő támogatást kaphat - értesült a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Az egyedi kormánydöntéssel támogatott, nemzetgazdasági szempontból kiemelkedő jelentőségű beruházásokra 2004 és 2009 között több mint húsz multinacionális vállalat kaphat vissza nem térítendő állami támogatásokat. Az összesen 62 milliárd forintot kitevő segítség döntő részét 2006-ig kaphatják meg a cégek.

A nagy összegű állami támogatásokat részben az indokolja, hogy óriási a verseny a régióban az új termelőkapacitások megszerzéséért, az uniós csatlakozás óta pedig nincs lehetőség a korábbi nagyságú adókedvezményekkel Magyarországra csábítani a cégeket. A Népszabadság értesülései szerint az, hogy Magyarország a térség egyik legvonzóbb befektetési célpontjává vált az elmúlt két évben.

A már megkötött szerződések alapján a kedvezményben részesülő cégek között van az Electrolux, az Asahi Glass, a Bosch, az ExxonMobil, a Denso, az Ibiden, az IBM és a Michelin is - írja a Népszabadság.