28,8 milliárd többletet vár júliusban a PM

Vágólapra másolva!
A Pénzügyminisztérium (PM) 28,8 milliárd forintos államháztartási többletet vár júliusra. Szeptember végére a hiány 1083 milliárd forint lesz, ugyanakkor az év végére a deficit az eredetileg kitűzött 1022 milliárd forintos összegen belül marad - közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján Katona Tamás közigazgatási államtitkár.
Vágólapra másolva!

Az első hét hónap után az államháztartás önkormányzatok nélküli hiánya pénzforgalmi szemléletben 959 milliárd forint lesz a PM prognózisa szerint - mondta Katona Tamás. Július után decemberben számít többletre a tárca, ennek összege 100 milliárd forint lehet.

A PM csütörtökön közzétette az első 9 hónapra vonatkozó várakozását is, eszerint augusztusban és szeptemberben összesen 124,1 milliárddal nő a deficit, és kilenc hónap után eléri a 1083 milliárd forintot.

"Az év végére a deficit nem lesz több, mint az eredetileg kitűzött 1022 milliárd forint, és a kormány el van szánva, hogy ezt a deficitet, illetve az Európai Bizottságának benyújtott, - magánnyugdíj-befizetéssel korrigált - GDP-arányosan 3,6 százalékos eredményszemléletű mértéket tartja" - jelentette ki Katona Tamás.

A közigazgatási államtitkár elmondása szerint a folyamatok megértéséhez tartozik, hogy az államháztartást nem 12 (havi) részre kell osztani, hanem 13-ra, mert január két egységnek minősül, minthogy akkor fizetik ki a közszféra 13. havi juttatását. Az államadósság kamatterheinek nagy része is az első negyedévre esik, ezért halmozódott fel 6 hónap alatt 988 milliárd forintos deficit, ami az éves hiány több, mint 90 százaléka - fűzte hozzá.

Szigorúbb áfa-ellenőrzések várhatók

A pénzügyi tárca most kiadott prognózisa 46 milliárd forinttal csökkentette a korábbi, idei évre vonatkoozó általános forgalmi adó bevételi tervét, amelynek várt összege így 1896 milliárd forint - mondta Katona Tamás, hozzátéve, hogy a kiesést a tárcák maradványtartási kötelezettségének 55 milliárd forintos szigorításával kívánja ellensúlyozni a kormány. Tavaly 1728 milliárd forint áfa-bevétel folyt be a költségvetésbe.

"Szerdán szigorúbb áfa-ellenőrzésre kértem az APEH vezérkarát annak érdekében, hogy az idei módosított áfabevételi tervek teljesüljenek" - közölte ki az államtitkár, hozzáfűzve, hogy ez nem az áfa-visszautalások ügyét jelenti.

A Pénzügyminisztérium legújabb prognózisa szerint GDP-arányosan az államháztartási bevételek 0,8 százalékkal maradnak el az év elején tervezettől, a kiadások pedig 0,85 százalékkal haladják meg a tervezettet.

Ennek ellensúlyozására a kormány az államháztartás bevételi összegének 0,8 százalékos növelését, illetve a kiadási összeg 0,8 százalékos csökkentését kívánja megvalósítani GDP-arányosan. Ez utóbbi tételt az államháztartási tartalék 125 milliárdos összegének végleges befagyasztása, illetve a tárcák maradványtartási kötelezettségének 55 milliárd forintos szigorítása adja ki.