Idén 540 milliárdot költöttek el közbeszerzéssel

Vágólapra másolva!
Idén az első félévben 540,1 milliárd forintról született döntés közbeszerzési eljárás keretében. Sokkal több eljárást nyertek meg a mikro-, kis- és középvállalkozások.
Vágólapra másolva!

"Idén az első félévben 2 248 közbeszerzési eljárásban 540,1 milliárd forint közpénz sorsáról született döntés; az eljárások száma 195-tel több, a beszerzési érték 9,5 milliárd forinttal kevesebb volt, mint tavaly ilyenkor" - mondta Berényi Lajos, a Közbeszerzések Tanácsának elnöke csütörtökön. Hozzátette: az első félévi közbeszerzések összértéke minden bizonnyal meghaladja a 600 milliárd forintot, hiszen az egyszerű eljárások értéke csak az év végén kerül be a statisztikába.

A külföldi cégeket a belföldi ajánlattevőkkel azonos elbánásban kell részesíteni. Ennek ellenére az első hat hónapban a külföldi székhelyű cégek csak 39 eljárást nyertek meg, a közbeszerzési összérték alapján a tenderek mindössze 3,2 százalékát. Tavaly első félévben ez az arány még 21 százalék volt.

Sokkal kevesebb volt a nyílt és a tárgyalásos eljárás, enyhén emelkedett viszont a meghívásos tenderek száma. Újdonság tavalyhoz képest, hogy november óta lehetőség van egyszerű és egyszerűsített eljárásokra is, ezek idén az összes procedúra 40,5 illetve 5,8 százalékát tették ki.

Beszerzési típusok szerint emelkedett a szolgáltatások aránya, viszont csökkent az építési beruházásoké és az árubeszerzésé. A mikro-, kis- és középvállalkozások 2005 első félévében 309,3 milliárd forint értékben nyertek meg eljárást, a közbeszerzések 57,3 százalékát. Tavaly ez még csak 34,3 százalék volt.

Berényi utalt rá, hogy ősszel az országgyűlés elé kerül a közbeszerzési törvény átfogó módosítása, mivel az időközben elfogadott új EU-s irányelveket be kell építeni a nemzeti jogba. Újdonság lesz az elektronikus közbeszerzési eljárás szabályozása és a keretmegállapodások kiszélesítése. Emellett a Közbeszerzések Tanácsa javasolja, hogy az egyszerű eljárások értékhatárát emeljék meg. Ez jelenleg árubeszerzés és szolgáltatások esetében 2 millió forint, míg építési beruházásoknál 10 millió forint.

Idén az első félévben 463 alkalommal támadtak meg közbeszerzési döntést, 159 esetben állapítottak meg jogsértést, és 132 millió forint bírságot szabtak ki.