Megemelték a csűrök kapacitását

Vágólapra másolva!
Az agrárminiszter engedélyezte a gabonatárolók feltöltését három méter helyett öt méter magasságig. Ez a megemelt kapacitás még mindig nem elég körülbelül hárommillió tonna gabona elhelyezésére.
Vágólapra másolva!

Az agrárminiszter engedélyezte a gabonatárolók feltöltését 3 méter helyett 5 méter magasságig, ami hárommillió tonnányi többletkapacitást jelent - közölte Magda Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke csütörtökön.

A politikus szerint mára nyolcmillió tonna gabona elhelyezésére alkalmas szabad tárolókapacitással rendelkezik az ország, vagyis sokkal nagyobb a raktárak befogadóképessége, mint amennyi búza lesz. Szakértők szerint ugyanakkor összesen mintegy 19-20 millió tonna tárolókapacitásra lesz szükség az idén ahhoz, hogy a teljes kalászos és szemes gabonatermést el lehessen helyezni, figyelembe véve azok jelenlegi foglaltságát.

Az eddigi becslések alapján mintegy 7,5 millió tonna kalászos gabonára és hétmillió tonna kukoricára számítanak az idén, vagyis 14,5 millió tonna lehet az összes betakarított gabona. Ez a becslés azonban az utóbbi napok kedvezőtlen időjárása miatt minden bizonnyal felülmúlja a várható mennyiséget.

A tárolókban a legutóbbi adatok szerint 5-6 millió tonna gabona van, amihez hozzászámítva a 8 millió tonnányi szabad kapacitást és a megemelt magasság alapján becsült 3 millió tonnás kapacitást 16-17 millió tonna tárolókapacitás jön ki, 2-3 millió tonnával kevesebb a becsült szükségletnél. Gráf József agrárminiszter a napokban tett ígéretet 2,5 millió tonna új tárolókapacitás létesítésére és 400-600 ezer tonna tárolókapacitás felújítására.