Privatizálják az autópályákat a franciák

Vágólapra másolva!
A tervek szerint Franciaországban privatizálják az autópályákat, az ügyletre 8-10 hónapon belül sor kerülhet. Az ebből befolyó 11 milliárd eurót az államadósság csökkentésére használnák fel.
Vágólapra másolva!

"Már dolgozunk az autópályák privatizációs tervén" - közölte pénteken a francia pénzügyminisztérium szóvivője, a La Tribune című francia lapban megjelent értesülésre reagálva. A lap szerint a gazdasági-pénzügyi tárca napokon belül bejelenti, miként képzeli el az állam kiszállását a fizetős autóutakat kezelő társaságokból, s pályázatot ír ki erről.

Már a múlt hónapban jelezte Jean-Francois Copé költségvetési miniszter, hogy az autópálya-privatizációra 8-10 hónapon belül sor kerülhet. A kormány mintegy 11 milliárd euróra számíthat, ha eladja részesedését három pályakezelő társaságban. A bevételt az államadósság csökkentésére használná fel a francia állam.

Számos vállalkozást érdekelhet az ügylet, elsősorban azokat a nagy francia építőipari beruházókat, amelyek már tulajdoni résszel rendelkeznek a társaságokban, de nagy európai cégeket is várnak.

A francia állam az egyik autópálya-kezelőben 50 százalékos, másik kettőben 70-75 százalékos részesedéssel rendelkezik jelenleg.