Ismét kamatot csökkentett az MNB

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa hétfői ülésén 25 bázisponttal 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatlábat. A kamatcsökkentés megfelel az elemzői és a piaci várakozásoknak, így várhatóan nem lesz hatással a piacokra, mivel már korábban beépült az árfolyamokba.
Vágólapra másolva!

Jelenleg már egy további kamatcsökkentés is beárazódott a közeli hónapokra, így amennyiben a piaci folyamatok nem változnak kedvezőtlenebb irányba, a következő kamatcsökkentés akár augusztusban is megtörténhet - vélik a Takarékbank elemzői.

Az euróval kora délutánig 246,15-246,55 forint között kereskedtek, a jegybank monetáris tanácsának 14 órakor bejelentett kamatdöntése után is ebben a sávban, 246,40/50 forinton jegyezték, ami alig tér el a reggeli 246,25/30 forintos és a pénteki 246,65/75 forintos árfolyamtól.

Csökkent a maginfláció

A Monetáris Tanács hétfői közleménye szerint a hosszabb távú inflációs folyamatokat tükröző maginfláció az elmúlt időszakban csökkent, a második negyedévben 2,2, júniusban 1,9 százalék volt. Az alacsony inflációs környezet megszilárdulását támogatja a mérsékelt fogyasztásbővülés és a munkapiacon megfigyelhető létszám- és béralkalmazkodás. Ez azt jelzi, hogy az alacsony inflációs várakozások megszilárdultak - fogalmaz a közlemény.

A maginflációnál ugyanakkor lényegesen magasabb volt a fogyasztói árak emelkedése: a második negyedévben és júniusban egyaránt 3,8 százalék. A fogyasztóiár-index emelkedését elsősorban a maginfláción kívüli termékek okozták. A rövidebb távú inflációs kilátásokra az elmúlt hónapokban nem elhanyagolható hatást gyakoroltak a monetáris politika hatókörén kívüli tényezők, elsősorban az olaj- és a nyersélelmiszer-árak egyre tartósabbá váló emelkedése.

A Monetáris Tanács megítélése szerint továbbra is számottevőek a magyar gazdaság egyensúlyi kockázatai. A közlemény szerint a kockázatok csökkenésének alapfeltétele az olyan fiskális politika, amely biztosítja, hogy a jelentős bevételkiesést okozó adócsökkentési tervekkel a kiadási oldal is teljes mértékben összhangba kerüljön.

Az idén korábban hatszor mérsékelte a kamatot a jegybank: januárban 50 bázisponttal 9,0 százalékra, februárban 75 bázisponttal 8,25 százalékra, márciusban 50 bázisponttal 7,75 százalékra, áprilisban 25 bázisponttal 7,5 százalékra, májusban 25 bázisponttal 7,25 százalékra, míg júniusban 25 bázisponttal 7 százalékra. A hétfői ülés rövidített jegyzőkönyvét augusztus 12-én teszik közzé.

Járai: Stabilan kedvező nemzetközi környezet

Járai Zsigmond szerint a stabilan kedvező nemzetközi befektetői környezet tette lehetővé a jegybanki alapkamat csökkentését.

"Már lassan egy éve nagyon kedvező a befektetői környezet, a mostani kockázati felár, amelyet a befektetők a térségtől elvárnak, jelenleg a legalacsonyabb szinten áll, de valószínűleg ez nem lesz mindig így" - mondta Járai Zsigmond hétfőn a kamatdöntést követően.

A jegybank elnöke hangsúlyozta, hogy a maginfláció alacsony volt júniusban, a fogyasztói árak emelkedése azonban a hatodik hónapban a vártnál magasabb szintet ért el. Emiatt a döntés meghozatalában döntően a nemzetközi tényezők játszottak szerepet - mondta.