Húsz százalékkal is drágulhat a cukor

Vágólapra másolva!
A drága olaj miatt a befektetési alapok újabban nagyobb mennyiségben vásárolnak mezőgazdasági termékeket - derül ki a Barclays Capital, egy londoni befektetési cég felméréséből. A londoni Economist Intelligence Unit elemző cég szerint a megnövekedett kereslet és a rossz indiai termés miatt a cukor ára több mint 20 százalékot emelkedhet.
Vágólapra másolva!

A drága olaj miatt rendkívül megnőtt a befektetési alapok vásárlási kedve a mezőgazdasági terménypiacokon, és ez a spekulatív kereslet magasra hajtotta a cukor árát - áll az egyik vezető londoni befektetési cég kedden kiadott nyersanyag- és terménypiaci körképében.

A Barclays Capital felmérése szerint a cukor terménypiaci ára négy éve nem volt olyan magas, mint most. Az elemzés szerint ennek egyik fő tényezője a magas olajár, amely miatt jelentősen nőtt a cukoralapú etanol-üzemanyagok kereslete. Brazíliában, a világ legnagyobb etanol-felhasználó országában most először átlépte az ilyen üzemanyaggal is működtethető járművek értékesítése a csak benzinnel működőkét, áll a Barclays Capital árupiaci összefoglalójában.

Az elemzés szerint emellett jelentős drágító tényező az indiai belső cukorigény és a hazai kínálat között tátongó szakadék. A Barclays Capital előrejelzése szerint egymillió tonnánál is nagyobb lesz az indiai cukorimport-igény.

Nemrég az Economist Intelligence Unit, egy london előrejelző intézet azt jósolta, hogy jóllehet a mezőgazdasági terményárak az idén átlagosan 0,6 százalékkal csökkennek, a kivétel ez alól a cukor lesz, amelyből komoly ellátási deficit várható, és ez 2005-ben több mint 20 százalékkal hajtja majd fel e termék világpiaci árát.

A Barclays Capital kedden megjelent elemzése egyelőre 6 százalékkal, fontonként 10 dollárcentről 10,6 dollárcentre emelte a cég által a cukorra megadott idei harmadik negyedévi terménypiaci célárat.