Magyar autópálya-kötvény Luxemburgban

Vágólapra másolva!
Várhatóan a luxemburgi tőzsdére vezetik be a magyar autópálya-kötvényeket, amelyek kibocsátója az Állami Autópálya Kezelő Rt. - közölte Tóth Judit, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szóvivője.
Vágólapra másolva!

Szeptemberben kezdődik a mintegy hárommilliárd euró értékű kötvénykibocsátás, de azt még nem eldöntött, hogy egy vagy több részletben valósul-e meg. A kibocsátás főszervezője a Deutsche Bank és a Citigroup.

"A luxemburgi tőzsde, mint bevezetési hely azért vetődött fel, mert az előrejelzések szerint az ÁAK-kötvény kis likviditású papír lesz, amelyet nem érdemes nagyobb tőzsdékre bevezetni" - mondta a szóvivő. A Budapesti Értéktőzsdére való bevezetésről sem esett szó eddig - tette hozzá.

Dióssy Gábor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium politikai államtitkára korábban elmondta, hogy az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Rt. ez év szeptember végéig mintegy 690 milliárd forint értékben bocsát ki kötvényt a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésének finanszírozása érdekében.

A GKM előterjesztése szerint, az ÁAK a mintegy 690 milliárd forintból 283 milliárd forintot átad a Nemzeti Autópálya (NA) Rt.-nek, amely ebből visszafizeti az idén márciusban általa felvett 158 milliárdos hitelt az MFB-nek és a 125 milliárdot a CIB bank által vezetett hitelező konzorciumnak. A fennmaradó több mint 400 milliárd forintot az új gyorsforgalmi utak építésére fordítják.