Nőtt a magyarok eladósodottsága

Vágólapra másolva!
Tovább folytatódott a magyar lakosság hitelintézetekkel szembeni eladósodottságának növekedése: a szektor tartozásainak aránya a GDP-hez viszonyítva közel négyszeresére nőtt 2000 óta - állapítja meg a PSZÁF jelentése. A felügyelet komoly kockázatokat lát a járműhitelezés területén - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évben tovább folytatódott a lakosság pénzintézetekkel szembeni eladósodásának növekedése, és a lakosság felhasználható jövedelméhez ez az arány már kifejezetten magas - derül ki a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) által közzétett jelentésből.

Ez - állapítja meg a PSZÁF - annak ellenére igaz, hogy a növekedés mértéke 2004-ben kisebb volt, mint az előző években, és az eladósodottság GDP-hez viszonyított mértéke az EU15 országainak átlagánál jóval alacsonyabb.

A legnagyobb arányú összetevőt továbbra is a lakáshitelek képezik: bár növekedési ütemük lassult, 1900 milliárd forintos állományuk 2004 végén a lakossági bankhitelek közel 70 százalékát tette ki. A lakáshitelek kockázata nálunk viszont nemzetközi mércével is alacsonynak tekinthető. Ennek egyik fontos oka, hogy ezeknek a hiteleknek négyötöde állami támogatásban részesül, és ezek kamata maximált. A lakáshitelek banki kockázatát szintén enyhíti, hogy az ingatlanpiacokon belátható időtávon nagy árcsökkenés kialakulásának veszélye nem fenyeget.

A jelentés szerint az elmúlt években nemcsak a lakások, hanem a gépjárművek kereslete is nagymértékben növekedett, és - szemben a lakásfinanszírozással - itt a hitelfedezet-arány száz százalékig terjedhet. Kockázatot jelent a finanszírozók számára, hogy az elmúlt hónapokban gyorsan nőtt a nem, vagy késedelmesen fizetők száma.

Kockázatos a gyors hitel

Az utóbbi időben a hitelpiacok "határvidékén" viszonylag nagy számban tűntek fel olyan pénzkölcsönzők, akik nagyon magas kamatra, rövid futamidőre, nagyon gyorsan, viszonylag kis összegű kölcsönöket nyújtanak. Ezek általános felhasználású hitelek, amelyeket általában a megélhetés finanszírozására fordítanak az adósok. A hitelt terhelő kamat és díjak könnyen adósságcsapdába kényszeríthetik a hitelfelvevőket. Ebben a folyamatban - mivel a hitelfelvevők nem minden esetben számolnak a gyors forráshoz jutás későbbi terheivel - a felügyelet az ügyfelek számára fokozott kockázatot lát - írja a Világgazdaság.