2015-ig épülhet meg az M8-M4-es gyorsforgalmi út

Vágólapra másolva!
Együttműködési megállapodást írt alá a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium vezetésével négy állami szerv, az érintett hat regionális fejlesztési tanács, hét megyei önkormányzat és azok központi városai az M8-M4-es Rábafüzestől Biharkeresztesig tartó gyorsforgalmi út előkészítéséről csütörtökön Budapesten.
Vágólapra másolva!

Horváth Zsolt Csaba, a GKM helyettes államtitkára sajtótájékoztatón elmondta: a mintegy 670 kilométer hosszú 2x2 sávos autóút az osztrák határtól Vasvár, Veszprém, Dunaújváros, Szolnok és Püspökladány érintésével (Budapest tehermentesítésével) kapcsolatot teremt az észak-erdélyi autópályával.

A becslések szerint 1000-1100 milliárd forintba kerülő beruházás előkészítő munkái hamarosan megkezdődnek, és a kormányhatározat szerint a teljes szakasz 2015-ig megépülhet.

A helyettes államtitkár szerint a forrásokról és finanszírozási konstrukciókról - PPP, koncessziós - még korai beszélni, ám az állam számít az EBRD kedvező kamatozású hitelére és uniós támogatásokra is.

Horváth Zsolt elmondta, hogy az M8-M4-es Vasváron találkozik a még későbbi időpontban megvalósuló dél-magyarországi M9-es autóúttal, Balatonaligánál az M7-es autópályával, Dunaújvárosnál az M6-os autópályával, Kecskeméten az M5-ös sztrádával és Berettyóújfalunál az M3-as folytatásaként épülő, Debrecenből érkező autóúttal.