Kávépiacon kalandoznak a magyar befektetők

Vágólapra másolva!
Felfedezték a magyar befektetők a kávétőzsdét. A nagy New York-i és londoni árutőzsdéken egyre többen nyitnak pozíciót. Az első befektetők megjelenése óta volt úgy, hogy magyar kézbe került a világ kávékészletének két százaléka.
Vágólapra másolva!

Felfedezték maguknak a kávétőzsdét a magyar befektetők. A magyarok december óta jegyeznek kávékontraktusokat, jelentős sikerrel. A befektetők a Hamilton befektetési tanácsadó Rt.-n keresztül jutottak ki a New York-i, illetve a londoni kávétőzsdére.

A sikeres szereplés kulcsa az volt, hogy decemberre 700 dollárra süllyedt a kávé tonnánkénti ára. A magyar befektetők számára ekkor ajánlott kávé-befektetéseket a Hamilton Tőzsdeügynökség. A magyarok nagyobb tömegben végül februárban, 850 dolláros tonnánkénti áron kezdtek el kávét vásárolni.

A félév során a világ spekulatív kávékészletének két százaléka magyar kézbe került, ez körülbelül ötezer tonna kávét jelent. Akik kivártak, hatalmas haszonra tehettek szert: június hatodikán ugyanis 1304 dollárra ugrott a kávé tonnánkénti ára. Akik ekkor eladtak, jelentős nyereséget tehettek zsebre. A csúcson a magyar befektetőknek együttesen körülbelül 700 ezer dollár hasznot hozott a kávé. Sok magyar befektető azonban - rutin hiányában - kivárt, ezért az árcsökkenések hatására elolvadt a korábbi profit.

Az elmúlt héten jelentős sokk rázta meg a kávépiacot: kedden többéves árfolyamzuhanás következett be. A kávé ára tíz százalékot esett arra a hírre, hogy Brazíliában harminc százalékkal jobb lett a termés: 1240 dollárról 1064 dollárra. Sok magyar befektető ezzel nem csak profitját, de befektetett pénzét is elveszítette.

"Általában jól reagáltak, de az utolsó esetben elaludtak, mert egyelőre nincs nagy árutőzsdei tapasztalatuk" - értékeli a magyar befektetők kávépiaci szereplését Oláh Flórián, a Hamilton Tőzsdeügynökség nemzetközi árutőzsdei elemzője. Oláh szerint a probléma az volt, hogy az óvatosan kezdő magyarok megérezték a hatalmas profitlehetőséget, túlságosan bátrak lettek, és egyesek elveszítették a kontrollt. A zuhanások ellenére mindenki maradt a kávépiacon, jelenleg körülbelül nyolcvan magyar befektetőnek vannak kávékontraktusai New Yorkban és Londonban.

A kávé és a dollár árának erősödése dráguláshoz vezethet a kereskedelmi forgalomban. A nagy feldolgozók már elkezdték beépíteni áraikba a tőzsdei veszteségeket. Elemzők mintegy húsz százalékos drágulásra számítanak. Lehetséges azonban, hogy a cégek a decemberi áreséskor bezsebelt extraprofitból fedezik a mostani bevételkiesést.