870 milliárd az államháztartás idei kamatterhe

Vágólapra másolva!
A jegybanki alapkamat és a kötvényhozamok folyamatos csökkenése ellenére az államháztartás idei bruttó kamatkiadása továbbra is az éves prognózisban meghatározott érték körül alakul; összege mintegy 870 milliárd forint, ami kisebb a tavalyinál - mondta Kovács Álmos, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára.
Vágólapra másolva!

"A 2005. évi költségvetésben eredetileg tervezett 868,4 milliárd forintos bruttó kamatkiadási összeget többen kritizálták és optimistának tartották" - mondta Kovács Álmos, hozzátéve, hogy az Európai Unió Bizottsága is túlságosan optimistának minősítette a tervben foglalt kiadási összeget.

A Pénzügyminisztérium a tervezés során abból indult ki, hogy a 2004-es magas - az eurózóna hozamszintjét 5-8 százalékponttal meghaladó, átlagosan 10,5 százalékos - hazai állampapír hozamszint egyszeri piaci hatások következménye volt, és 2005-ben a forintpapírok hozamszintje visszatér a korábbi "normális" sávba.

A tavalyinál kisebb kamatteher több eltérő irányban ható tényező eredőjeként alakult ki - mondta Kovács Álmos. Egyrészt az összeg emelkedett, miután az adósságállomány nőtt és ez túlnyomó mértékben az első félévben következett be. Másrészt pedig mérséklődött, ami a csökkenő forinthozamokkal, valamint a devizafinanszírozás súlyának növekedésével hozható összefüggésbe.

Jövőre a kamatterhek várhatóan tovább csökkennek, mivel a növekvő adósságállomány mellett az új kibocsátású forint kötvények kamata lejjebb ereszkedik, és a várható átlagos hozamszint 6,5 százalékra csökken - mondta a helyettes államtitkár. Kovács Álmos elmondása szerint a bruttó kamatkiadás összege 820-830 milliárd forintra rúghat jövőre.