Ismét erősödött a jüan

Vágólapra másolva!
A kínai jüan hétfőn 8,1097/dolláron végzett a sanghaji bankközi piacon, miután napközben egészen 8,1089/dollárig erősödött. Kereskedők szerint az újabb erősödésben a kínai pénzügyi kormányzatnak nem volt szerepe.
Vágólapra másolva!

A jüan a pénteki, 8,1111/dolláros záróáráról erősödött tovább hétfőn. A kínai központi bank rövid távú szándékai egyelőre bizonytalanok, ezért hétfőn igen kevés ügylet született.

Szakértők szerint a közeljövőben 8,0868-8,1354/dollár közötti áralakulás lehetséges. Ez igen szűk más valutákhoz képest, de sokkal szélesebb, mint amit a múlt heti rezsimváltoztatás előtt a piac megszokott. Az elemzők többsége szerint a kínai központi bank a közeljövőben igyekezni fog szorosan 8,11/dollár köré terelni az árfolyamot.

A múlt héten kialakult új árfolyam 2,1 százalékos felértékelés a dollárhoz képest. A mintegy egy évtizede érvényes 8,28 jüan/dollár helyett a csütörtöki ármegállapítás 8,11 jüan/dollár volt.

A korábbi árfolyam-politikát folyamatosan bírálta mind az Egyesült Államok, mind Kína többi kereskedelmi partnere, mert a jüant rendkívül alulértékeltnek tartották, és úgy vélték, hogy ez tisztességtelen előnyhöz juttatja a kínai exportőröket a világpiacon.