Kína megszünteti az exportadót

Vágólapra másolva!
Kína augusztus 1-jétől megszünteti azon 17 termékféleségre kivetett exportadót, amelyek behozatalára az Európai Unió július huszadika óta mennyiségi kvótákat szabott meg. Az exportcikkek között főleg textilipari termékeket találunk.
Vágólapra másolva!

A minisztérium közlése szerint augusztus elejétől az érintett termékféleségekre nem vetnek ki exportadót. Egyebek között a lenvászon férfi-és női nadrágok, a férfi pamutingek és a szintetikus anyagból készült női ingek szerepelnek az érintett termékek listáján. A kínai döntést az váltotta ki, hogy a mennyiségi kvóták bevezetése óta értelmét vesztette az exportadó.

Veron-Reville, az EU kereskedelmi szóvivője visszafogottan reagált a döntésre. Szerinte az intézkedés nem jelenti a kínai textilkivitel visszafogásáról tett ígéret megsértését, de azt alaposabb vizsgálatnak fogják alávetni. Veron-Reville is elismerte, hogy a korábbiakban Kína a kivitel visszafogása érdekében sújtott egyes árucikkeket exportadóval, de most már ilyen kínai megszorításra - tekintettel a kvótákra - nincsen szükség.

Az év első felében a kínai textiltermékek kivitele 21 százalékkal 50,35 milliárd dollárra nőtt a múlt év azonos időszakáéhoz képest, az EU-ba irányuló kivitel ugyanakkor 57 százalékkal 8,65 milliárd dollárra növekedett a kínai kereskedelmi minisztérium adatai szerint.