Tízezerbe kerülhet egy öngyilkos robbantás

Vágólapra másolva!
Tízezer forintból kivitelezhető egy, a londonihoz hasonló merénylet a metróban. Az [origo]  utánaszámolt, hogy pontosan mennyibe kerül legyártani egy olyan bombát mint amilyen a londoni robbnatók hátizsákjaiban volt. A lapunk által megkérdezett biztonságpolitikai szakemberek szerint a terrorpénz utáni hajsza csökkentette ugyan a támadások léptékét, azonban teljesen nem tudja megakadályozni azokat. Ráadásul a terroristák egyre kevésbé átlátható rendszerekbe áramoltatják pénzüket, hogy elbújjanak a hatóságok elől.
Vágólapra másolva!

Megdöbbentően kis pénzből lehet kivitelezni egy robbantásos merényletet. Az [origo] kiszámolta, hogy mennyibe kerül előállítani egy olyan bombát, mint amilyet a merénylők Londonban használtak. A robbanóanyag a brit hatóságok szerint a terroristák által csak "sátán anyjának" nevezett triaceton-peroxid (TATP) volt. Az interneten néhány perc alatt találtunk egy angol nyelvű oldalt, ahol részletesen leírják a robbanóanyag és a detonátor előállításának módját.

A pokolgéphez szükséges összes anyag legálisan beszerezhető Magyarországon, az árakat magyar vegyiboltok, drogériák interneten is elérhető árlistáiból állítottuk össze. Számításaink szerint a bomba előállításához szükséges nyersanyag ára 3600 forint. Ebből egy négy kilós töltetet lehet összeállítani, és egy nyolcvan grammos detonátort.

A robbanóanyag egy közepesen felszerelt konyhában elkészíthető, mi azért még vettünk némi - szintén legálisan beszerezhető - laborfelszerelést (kb. 1500 forint), egy nagy serpenyőt (2700 forint) és némi papírtörölközőt (200 forint). Az elkészült bombát végül hátizsákba kerül, ennek árát 2000 forintnak számoltuk. A merénylet teljes költsége így körülbelül 10 000 forint, már csak egy metrójegy kell a terroristáknak ahhoz, hogy a bombát megfelelő helyen robbantsák fel.

A terroristák kivonultak a bankrendszerből

Az általános tapasztalat szerint a terroristák egyre kisebb költségvetésű akciókat szerveznek. Amikor a 2001. szeptember 11-i támadások után Bush amerikai elnök hajszát indított a terrorizmus után, kiemelte, hogy el kell vágni a terroristákat forrásaiktól. Legutóbb a 2005 márciusában összeülő, volt államfőket tömörítő Madridi Klub sürgette a terrorpénzek mozgásának megakadályozását.

Eddig azonban kevesebb mint 100 millió dollárnyi számlát sikerült befagyasztani, amelyek egyértelműen terrorszervezetekhez kötődtek. A baj az, hogy a hajszában a terroristák egyre óvatosabbá váltak. A terrorizmus maga - különösen az öngyilkos merénylet - nem tartozik a legköltségesebb harcmódok közé. Deák Péter biztonságpolitikai szakértő szerint a fokozott figyelem haszna, hogy mostanra a terroristák nem tudnak - a hivatalos bankrendszeren belül - feltűnés nélkül nagyobb pénzeket mozgatni, így az akciók léptéke is sokkal kisebb lett.

A Londonban, Sarm-es-Sejkben végrehajtott merényletek szinte "fapadosnak" minősülnek a 2001. szeptember 11-i WTC elleni támadásokhoz képest. Akkor a résztvevők évekig éltek telepítve az USA-ban, megtanították őket repülőt vezetni. Fontos megjegyezni azonban, hogy ez az akció sem került többe félmillió dollárnál. A mostani merényletek költségvetése mindössze a bomba és maga az öngyilkos merénylő. Az egyiptomi merényletekben ehhez még hozzájön a jármű amellyel a terroristák a célpontba rohantak.

Illúzió azt feltételezni, hogy a bankrendszeren keresztül könnyen követhető lenne a terrorpénzek mozgása. Egy-egy akció költségeit a támogatók nem megcímzett postai rózsaszín csekken küldik a későbbi öngyilkos merénylőnek. Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő szerint a bankok átvilágítását a nyugati politikusok jócskán túlértékelik. "A bankrendszer megkerülhető, aranyban, gyémántban tartják a pénzüket. A terroristák kivonultak a hivatalos bankrendszerből" - nyilatkozta Tálas az [origo]-nak.

A londoni merénylet esetében joggal merül fel a kérdés, hogy a terroristák mennyire vették számításba a robbantások nyomán kialakult tőzsdepánikot. A fél napos pánik bőven elég arra, hogy valaki a megfelelő információk birtokában rengeteg pénzt keressen. Tálas Péter szerint túlságosan szem előtt van a City tőzsdéje ahhoz, hogy feltűnés nélkül lehessen keresni a merényleten, Deák Péter azonban még így sem zárja ki, hogy ne nyerészkedett volna valaki, a terroristák előrejelzése segítségével.