Az EU veszített a banánvitában

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió vesztett a Kereskedelmi Világszervezet bevonásával folyó, a banán importvámjával kapcsolatos vitában. A WTO háromtagú genfi választott bíróságának döntése értelmében az unió a tervezett 230 eurós tonnánkénti importvámmal nem szavatolja kereskedelmi partnereinek a teljes piaci hozzáférést, így az nem felel meg az EU WTO-ban vállalt kötelezettségének.
Vágólapra másolva!

Ezzel a szakértők annak a kilenc latin-amerikai országnak adtak igazat, amelyek a banán tervezett uniós importvám-rendszere ellen emeltek panaszt. Az Európai Bizottságnak most tíz napja van arra, hogy a latin-amerikai termelők számára új javaslatot tegyen. Ha ez nem vezet eredményre, ismét a választott bíróság elé kerül az ügy. Az Európai Bizottság a döntés nyomán közölte, hogy megbeszéléseket kezd a latin-amerikai banántermelőkkel.

A latin-amerikai banánszállítók - Brazília, Costa Rica, Kolumbia, Ecuador, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Panama és Venezuela - a WTO-nál bejelentett, a korábbihoz képest háromszoros vámmértékkel nem értettek egyet, és ez év elején a WTO választott bíróságához fordultak.

A banánügy igen érzékeny téma az unióban, amelynek újra kell fogalmaznia importvám-rendszerét a Kereskedelmi Világszervezettel (WTO). Jelenleg az unióban három mennyiségi kvótából és az ezekhez tartozó vámokból álló rendszer van érvényben, kedvezményes vámtételekkel az ACP (afrikai, karibi és csendes-óceáni) országok számára. Az EU, tervei szerint, egyetlen vámmértéket tartalmazó, kvóták nélküli rendszerre akar áttérni, legkésőbb 2006-ig.

A gond jelenleg az egységes importvám mértékének meghatározása, valamint az, hogyan őrizzék meg az ACP-preferenciákat - amelyek fenntartására az EU ígéretet tett -, és hogy miként kárpótolják az ACP-szállítókat. A hatalmas kártérítési összeget - és ezzel párhuzamosan az EU banánárak jelentős emelkedését - elkerülendő, a vámot szakértők szerint 75 euró/tonnára vagy az alá kellene csökkenteni.