Veszít az evázó, ha átáll az ekhóra

Vágólapra másolva!
Aki eddig evázott, annak messze nem éri meg, hogy az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás (ekho) szerinti adózást válassza. Ugyanakkor az, aki jelenleg munkaviszony keretében szerzi jövedelmét, és a jövőben "ekhózhat", jobban jár, ha él ezzel a lehetőséggel - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Lényegesen kevesebbet vinne haza jövőre a mostaninál az az eva szerint adózó személy, aki jogosult lesz az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás (ekho) szerinti adózásra, és e mellett teszi le a voksát. A lap számításai szerint ugyanis így - az érvényben levő minimálbérrel kalkulálva, és feltételezve azt, hogy a vele szerződéses viszonyban levő partnerének összes kiadása változatlan - a jelenlegi jövedelmének körülbelül negyedét veszítené el. Abban az esetben például, ha az evás vállalkozó havi 203 ezer forint plusz áfát számláz ki partnerének, közel 186 ezer forintot tehet zsebre, míg ha "ekhózna", csupán 140 ezer forintot vihetne haza.

Aki viszont jelenleg munkabérként kapja meg teljes jövedelmét, a kézhez kapott összeget tekintve jobban jár, ha a 2006. január 1-jétől bevezetni tervezett adózást választja. Az előző példánál maradva: a 203 ezer forintnyi összes munkáltatói költséget havi bruttó 150 ezer forint bér eredményezi, ekkor pedig százezer forint nettó bér adódik. Ráadásul az ekho előnye a munkabérrel szemben annál nagyobb, minél több bruttó bér szerepel a munkaadó és az alkalmazott közötti szerződésben. Amíg ugyanis a minimálbért hajszál híján meghaladó esetében egy százalék az eltérés, addig bruttó négyszázezer forintnál a különbség már közel hetven százalék.

Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az új közteher-viselési forma természetbeni egészségbiztosítási ellátásra jogosít, de a pénzbeli egészségbiztosítási ellátásoknál, valamint munkanélküli-ellátás alapjaként sem vehető számításba. Ráadásul az ekho alapjaként figyelembe vett bevételnek csak a 45 százalékát lehet nyugdíjszámítás alapjaként figyelembe venni.

A Világgazdaság értesülése szerint az érintettek kedden véglegesítik az ekhó részleteit.