Csökkenő növekedést jósol az eurózónának az IMF

Vágólapra másolva!
1,3 százalékra csökkentette az erózóna éves növekedési ütemét a Nemzetközi Valutaalap (IMF). A nemzetközi szervezet szerint ugyanakkor adottak az élénkülés feltételei.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutalap az eurózóna növekedési ütemét az áprilisban megadott 1,6 százalékról 1,3 százalékra szállította le. Az IMF 2006-ra a korábban prognosztizált 2,3 százalékos növekedési ütem helyett újabban mindössze 1,9 százalékos GDP növekedést vár.

A nemzetközi pénzügyi szervezet szerint ugyanakkor a gyenge élénkülés gazdasági feltételei adottak. Az IMF szerint a rövidtávú konjunkturális kilátások bizonytalanok, de a növekedési ütem felgyorsulhat az idei év második felében.

Az IMF szerint a visszafogott béremelések, a javuló vállalati mérlegadatok és a külső kereslet élénkülése utalnak az élénkülés lehetőségére, miközben az eurózóna növekedési potenciálját változatlanul behatárolja a gyenge hazai fogyasztói kereslet. Emiatt a régió különösen sebezhető a külső hatásokra. Jelentős kockázati tényező az olajárak esetleges drágulása és az euró felértékelődése is.

Az eurózónában az infláció a júliusi éves szintű 2,2 százalékos ütemről jövőre 1,75 százalékra mérséklődhet az IMF szerint. A nemzetközi pénzügyi szervezet szerint az Európai Központi Banknak fel kell készülnie az irányadó kamat mérséklésére, ha a várt élénkülés nem következett be.