Felminősítették az orosz adósságot

Vágólapra másolva!
A Fitch európai hitelminősítő felminősítette az orosz adósságot "BBB" kategóriára. Oroszországban az idén hat százalékos költségvetési többlet várható.
Vágólapra másolva!

Az európai Fitch Rating hitelminősítő szerdán "BBB"-re emelte Oroszország szuverén hosszú lejáratú deviza- és rubeladósságának osztályzatát az eddigi "BBB mínusz"-ról. A "BBB" kategória spekulatív elemekkel még tarkított, de már a befektetőknek óvatosan ajánlott minősítés.

A Fitch a három mértékadó minősítő intézet közül elsőnek sorolta "BBB" kategóriába az orosz adósságot.Az emelést a nagyarányú orosz adósságtörlesztéssel és a tartalékok növekedésével indokolták.

Moszkvában közölték, hogy a költségvetés-stabilizáló különalap, amelybe az olajbevétel növekményének egy részét fölözik le, júliusban 721 milliárd rubelre (25,2 milliárd) dollárra emelkedett, és az év végére várhatóan eléri az 1,2 billió rubelt. Az alap 500 milliárd rubel fölötti részéből lehet adósságtörlesztésre kivenni - az adósságtörlesztés eddig 13 milliárd dollárt tett ki az idén, és 2 milliárd még hátravan - 500 milliárd rubel alá pedig csak költségvetési hiány pótlása végett csökkenhet az alap, de hiány évek óta nem fenyegeti az orosz büdzsét.

A Fitch becslése szerint az orosz államháztartás idei többlete a GDP 6 százalékának ígérkezik, a magas olajárak és az elmaradt adók behajtása miatt.