Magánvagyonukkal felelnek a cégvezetők

Vágólapra másolva!
A hitelezők védelmére helyezi a hangsúlyt a csődtörvény ősszel várható módosítása. Azok a cégvezetők, akik tovább működtetik az elkerülhetetlenül felszámolás előtt álló céget, korlátlanul, magánvagyonukkal is felelnek majd - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A csődtörvény legutóbb a közelmúltban, a fantomcégek elleni eredményesebb fellépés miatt módosult. A megváltozott jogszabály így már rögzíti a vagyoni hányadát rosszhiszeműen átruházó tulajdonos korlátlan felelősségét. A törvény az ősz folyamán várhatóan újabb felelősségi szabállyal bővül. Azokra a cégvezetőkre terjed ki majd, akik tudták, hogy elkerülhetetlen a felszámolás, mégis tovább működtették a céget. Ha a bíróság megállapítja felelősségüket, magánvagyonukkal is helyt kell állniuk a hitelezői követelésekért.

A kormány elé az ősszel kerülő tervezet - az Igazságügyi Minisztérium szándékai szerint - a legfontosabb hitelezővédelmi követelményeket tartja szem előtt. A tárca erősítené a zálogjogosulti jogosítványokat is úgy, hogy az érdekelt - bizonyos pontosan meghatározott költségek levonása után - lehetőleg teljes kielégítést kapjon, ha értékesítik a zálogtárgyat.

A jogszabály előkészítői megfontolandónak tartják a felszámolók díjazására és jogállására vonatkozó rendelkezések korszerűsítését is. Felelősségükre tekintettel a minisztérium ugyanis felül akarja vizsgálni az idevágó működési, összeférhetetlenségi szabályokat. A felszámolók feletti felügyeletet jelenleg a pénzügyi tárca gyakorolja. Igazságügyi szakemberek felvetik egy professzionista, kifejezetten a felszámolói felügyeletre szakosodott hatóság létrehozatalának lehetőségét is - értesült a Világgazdaság.