Gyengébb minőségű a búza a vártnál

Vágólapra másolva!
Csaknem teljesen befejeződött a gabona betakarítása. A búza a rossz idő miatt a szokásosnál rosszabb minőségű lett, és ez megemelheti a jó minőségű gabona árát.
Vágólapra másolva!

Az idei búzatermés átlagos mennyiségű, de a szokásosnál gyengébb minőségű lett - mondta Gráf József agrárminiszter csütörtökön Szentlőrincen.

A gazdák a búza 98 százalékát már betakarították. A búzatermés átlagosan mintegy 4,6 tonna hektáronként - ez körülbelül 5 millió tonna össztermésnek felel meg. A rossz időjárás miatt ennek fele kenyérkészítésre nem alkalmas, csak takarmányként használható fel.

A miniszter szerint a búzát emiatt várhatóan nehezebben lehet majd értékesíteni, a jó minőségű búza ára pedig elérheti a tonnánkénti 25-26 ezer forintot. Ez önmagában nem jár együtt a kenyér árának emelkedésével, hiszen az intervenciós ár is hasonlóan alakul.

"Az intervenciós minőségű búzát tonnánként 20 500 forintért vásárolják majd fel azoktól a gazdáktól, akik nem rendelkeznek megfelelő tárolókapacitással" - mondta Benedek Fülöp, az agrártárca közigazgatási államtitkára.

Magyarországnak 1,5 millió tonna gabona kivitelére van lehetősége, és még ezen a héten megkezdődik a Portugáliának szánt 200 ezer tonna kiszállítása.