Kamatot csökkentett a brit jegybank

Vágólapra másolva!
A brit központi bank, a Bank of England csütörtöki kamatdöntésével negyed százalékponttal 4,50 százalékra csökkentette irányadó kamatát. Az Európai Központi Bank ugyanakkor nem változtatott a kamaton.
Vágólapra másolva!

A Bank of England döntése megfelelt a piaci várakozásnak; hátterében főleg a gazdasági növekedés és a hazai fogyasztás csökkenése miatti aggodalmaknak állnak. A brit GDP 1,7 százalékkal volt nagyobb, mint a tavalyi év második negyedévében. Ez az ütem 1993 óta a legkisebb. A mostani döntés kedvezően hathat az ipari termelésre. Az ipar 2,1 százalékkal visszaesett, míg a szolgáltatások teljesítménye 2,5 százalékkal nőtt az egy évvel azelőttihez képest.

Az első negyedévi brit GDP-növekedés ütemét az egy évvel korábbihoz képest 2,1 százalékban adta meg a brit statisztikai hivatal. Ez az adat még mindig szép ütemet jelez az 1,4 százalékos első negyedévi euróövezeti átlaghoz képest, ám jóval elmarad a tavalyi utolsó negyedben mért 2,9 százalékos ütemtől.

Az EKB nem változtatott

Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki kamatdöntésével változatlanul, 2,00 százalékon hagyta irányadó kamatát. A döntés szintén megfelelt a várakozásoknak. Az európai alapkamat az utolsó csökkentés, 2003. júniusa óta változatlan.