Kína gazdaságilag sebezhetővé vált

Vágólapra másolva!
Kína fantasztikus növekedési üteme nem tartható fenn a továbbiakban Edward Prescott, a 2004-es közgazdaságtudományi Nobel-díj nyertese szerint. A közgazdász ugyanakkor bizakodó a demokratikus berendezkedésű Indiával szemben.
Vágólapra másolva!

Kína nyaktörő ütemű gazdasági növekedése nem folytatódhat tovább. Edward Prescott, a 2004-es közgazdasági Nobel-díj nyertese szerint a világ hetedik legnagyobb gazdasága rendkívül sebezhetővé válik a külső válságokra.

Prescott Kína gazdasági növekedését Brazília hatvanas és nyolcvanasas évek közti felfutásához hasonlítja. "Kína különleges ütemű növekedése nem tartható fenn, az ország hasonló kockázatoknak teszi ki magát, mint amilyenekkel Brazília került szembe a 80-as években" - mondta egy szingapúri gazdasági konferencián. "Brazíliában kedvező folyamatok mentek végbe, de aztán olyan válságok következtek be a 80-as években, melyeket nem tudtak kezelni, így csaknem mindent elveszítettek, amit az előző két évtizedben elértek".

A 80-as évek elején számos latin-amerikai országban hirtelen romlottak a külkereskedelmi cserearányok, és megugrottak az adósságszolgálat költségei. A jelenség hátterében akkor a növekvő olajár, az emelkedő kamatok és az ipari államok recessziója állt.

"Egy ponton meg kell állítani Kína gazdaságának rendkívüli növekedését" - mondta Prescott, ám arra nem vállalkozott, hogy megjósolja, erre mikor kerülhet sor. A közgazdász ugyanakkor bizakodó az indiai növekedéssel kapcsolatban, amelyet szerinte segít az ország demokratikus berendezkedése.