63 dollár közelében az olajár

Vágólapra másolva!
Hétfő délelőtt újabb rekordokat, 63 dollár közeli szintet ért el a kőolaj ára a szabadpiacon, mert a hét végén újabb amerikai finomítók hagyták abba a termelést hibajavítások miatt, miközben az elemzők a hét végi, vártnál jobb foglalkoztatási adatokból erős gazdasági növekedésre, nagy üzemanyag-keresletre következtetnek. Növelte a piacon az idegességet az is, hogy az Egyesült Államok szaúd-arábiai nagykövetsége hétfőn és kedden zárva tart, terrortámadások veszélye miatt.
Vágólapra másolva!

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, szeptemberi határidőre közép-európai idő szerint hétfő délelőtt új rekordot ért el, hordónként 62,90 dolláron, a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, majd 62,86 dollárig esett vissza, 55 centtel haladva meg a pénteki New York-i zárót. Pénteken hordónként 62,31 dolláron zárt, 93 centtel drágábban, mint csütörtökön.

A West Texas Intermediate előző csúcsai a legközelebbi határidőre: hétfő hajnalban hordónként 62,69 dollár, múlt héten, szerdán napközben 62,50 dollár volt. A tavalyi utolsó árcsúcs október 25-én volt, hordónként 55,67 dolláron, szintén napközben. A West Texas Intermediate legközelebbi határidejének tavalyi utolsó ára, 43,45 dollár, 33,61 százalékkal volt magasabb a 2003-at záró 32,52 dollárnál.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta hétfő délelőtt hordónként 61,76 dolláros új rekordra drágult, majd 61,66 dollárig csökkent az ára, 59 centtel haladva meg a pénteki zárót.

A Brent előző árrekordjai a legközelebbi határidőre: hétfőn kora reggel hordónként 61,30 dollár, múlt héten, szerdán napközben hordónként 61,26 dollár volt.