284 millióba kerül idén augusztus huszadika

Vágólapra másolva!
284 millió forintba kerül idén az augusztus huszadikai ünnep. A szervező céget közbeszerzési eljárás keretében választotta ki a Miniszterelnöki Hivatal. A négy ajánlattevő közül a legalacsonyabb árral nyert a Nexus Reklámügynökség kft. A főváros rendezi a legdrágább látványosságot, vidéken szerényebb a költségvetés.
Vágólapra másolva!

A Nexus már nem először szervez tűzijátékot: a cég rendezte a 2003-as ünnepségeket is, akkor a Nike-Fiocchi Sportlőszergyártó kft-vel és a MindShare Médiaügynökséggel közösen felügyelték a programokat. Az akkori ünnepség elsősorban az azt követő tűzvész miatt volt emlékezetes. Idén azonban teljesen más, több tízéves tapasztalattal rendelkező alvállalkozókkal dolgoztat a vállalkozás.

"A petárdákat négy helyről fogják fellőni: a Citadelláról, a Szabadság hídról, az Erzsébet hídról és a Lánchídról" - mondta az [origo]-nak Vujevich Rita, a Nexus Reklámügynökség kft. projektvezetője. A félórás tűzijáték este kilenckor kezdődik. A korábbi évekhez képest vadonatúj elemeket látnak majd a nézők, és meglepetést is tartogatnak a szervezők. Vujevich Rita szerint nem kell tartani a két évvel ezelőtti tűz megismétlődésétől, ugyanis a felkért független szakértők szerint biztonságosan tárolják a robbanóanyagokat.

A projektvezető az [origo] kérdésére válaszolva elmondta: az alvállalkozókkal kötött szerződések miatt nem sorolhatja fel, hogy a háromnapos ünnepség egyes tételei mennyibe kerülnek, csak a 284 milliós végösszeget hozhatják nyilvánosságra.

Vidéken szerényebb ünnepségek várhatóak

A Napi Gazdaság értesülése szerint Szegeden hárommillióba kerül a tűzijáték és az utcabál együtt Szent István napján. Az ünnepség költségvetése változatlan a tavalyi évhez képest. Pécsett szombaton lézershow-t láthatnak az érdeklődők, a büdzsé itt is a 2004-es év szintjén mozog. Debrecenben a 36. Virágkarnevált zárja az államalapítás ünnepe. A rendezvényre összesen félmillió látogatót várnak.

A veszprémi ünnepségeket másfélmillió forintból rendezik. A városban elsősorban a helybeliekre és a Balaton környékén nyaraló turistákra számítanak látogatóként. Siófokon a bor és a kenyér ünnepét tartják augusztus tizenkettedike és huszonegyedike között. Az esemény kicsit többe kerül a tavalyi évhez képest, de konkrét összeget nem árultak el. Az eddigi tapasztalatok alapján több mint százezer vendéget várnak.

Súlyos problémát okoznak az illegális tűzijátékok

A pirotechnikai cégeknek is kedvez az augusztus huszadikai ünnepségsorozat. A Napi Gazdaság értesülése szerint ilyenkor bonyolódik az éves forgalom kétharmada. Általában az önkormányzatok rendelnek ilyenkor tűzijátékot, a falvak 100-300 ezer forint közti összeget, a városok félmillió forintot költenek erre. A pirotechnikai cégek általában nem vállalnak százezer forint alatti megrendelést, így aki kisebb ünnepséget szeretne, inkább behozza külföldről a rakétákat, és maga lövi fel - ez amellett, hogy illegális, rendkívül balesetveszélyes is.

Nem kedvez az illegális tűzijátékok visszaszorításának az a 2003 végi intézkedés sem, ami kétezerről tizennyolcezer forintra növelte a tűzijáték engedélyezésének díját. A Magyar Pirotechnikai Társaság a Belügyminisztériumhoz fordult a szabályozás módosítása érdekében, mert ez szerintük eltér az uniós normáktól és az illegális tűzijátékok térnyerését eredményezheti.