A kereskedők figyelnek a klímaváltozásra

Vágólapra másolva!
Azt gondolhatnánk, az üzleti élet nincs tekintettel Földünk éghajlatának változásaira, az üvegházhatásra. Pedig az üzleti tárgyalások hamarosan arról is folynak majd, hogy a klimatikus változások hogyan hatnak a tőzsde cégeinek részvény-árfolyamaira.
Vágólapra másolva!

Már nincs messze az idő, amikor a piac a környezetszennyező gázok kibocsátásával kapcsolatban figyelmeztethet egy gazdasági társaságot. Pontosabban akkor, ha ez a bizonyos társaság elmulasztja felmérni a gázkibocsátás üzletre gyakorolt hatásait.

A probléma forrása, hogy egyes vállalatok anélkül fognak beruházásokba, hogy számításba vennék a gázkibocsátási határértékeket. A kibocsátási határértékek az úgynevezett Üzleti Kibocsátási Tervben (ETS) foglaltatnak, és valószínűleg szigorodnak a közeljövőben. Ez az Európai Unióban működő program 2005 januárjában indult, és a globális felmelegedésért leginkább felelőssé tehető szén-dioxid gáz kibocsátását szándékozik csökkenteni.

Az ETS értelmében minden berendezés (mint például az erőművek) engedélyt kap a szén-dioxid kibocsátására. Ha sikerül hatékonyabbá válniuk, és kevesebb gázt bocsátanak ki az engedély meghatározta szintnél, fennmaradó engedélyüket eladhatják. Ám amennyiben meghaladják a limitet, a pénzbírságot elkerülendő különleges engedélyt kell vásárolniuk.

Az engedélyek ára éppúgy mozgásnak indult a tőzsdén, mint bármilyen más árué. Egy tonna szén-dioxid kibocsátására feljogosító engedélyért kezdetben 6 eurót kértek, ám ez az összeg júniusban közel 30 euróra emelkedett. Azóta viszont ismét visszaesett hozzávetőlegesen 22 euróra, ami viszont még mindig magasabb, mint ahogy az elemzők várták.

Gyülekező felhők

A folyamat katalizátora az olaj- és gázár-emelkedés volt, aminek következtében egyes gáz-tüzelésű erőművek áttértek a széntüzelésre. Mivel a kőszénből sokkal több szén-dioxid szabadul fel, mint a földgázból, az erőműveknek új engedélyeket kellett beszerezniük. A szénvegyületek kibocsátása így komoly költséggé vált bizonyos társaságok számára.

Egy nemrégiben publikált jelentés szerint Nagy-Britannia száz legjelentősebb vállalata 2003-2004-ben az egész földet figyelembe véve az üvegházhatást előidéző gázok kibocsátásának mindössze 1,6 százalékáért tehető felelőssé. Azonban így is, az értéktőzsde száz cégének bevételeit akár 12 százalékkal is megkurtíthatják a szükséges lépések.

Forrás: [origo]
A klímaváltozás előbb-utóbb az üzleti tervekbe is bekerül

A kibocsátás aktuális hatása a profitra és a részvény-árfolyamokra részben attól függ majd, hogy melyik vállalat milyen mértékben tudja majd a költségeket a fogyasztókkal megfizettetni - írja a BBC.

Sokkal nagyobb szabadságuk van az árak emelésében azon társaságoknak, amelyek a nemzeti piacokon működnek, mint azoknak, melyek heves nemzetközi versenynek vannak kitéve.

Az európai vállalatoknak csökkenteniük kell az emissziós költségeket, ha ugyanolyan alacsonyan akarják tartani áraikat, mint ázsiai és amerikai riválisaik. Ráadásul nem is ugyanazon kibocsátási szabályozás vonatkozik rájuk.