Komplex akciótervet kér tagjaitól az EU

Vágólapra másolva!
Komplex akcióprogramot készítenek idén az EU-tagállamok a gazdasági növekedésről, és a foglalkoztatás javításáról. A magyar program elsősorban a makrogazdasági stabilitásra, és a kiszámítható inflációs és államháztartási célok felállítására törekszik majd. A magyar kormány által jóváhagyott tervet október 15-ig kell Brüsszelbe juttatni.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió tagállamai az idén nem készítenek nemzeti foglalkoztatási akciótervet, ehelyett a gazdasági növekedés, a foglalkoztatás javítása feladatait komplex akcióprogramban foglalják össze. A kormány a közelmúltban határozatot hozott a 2005-2008. közötti időszakra szóló akcióprogram elkészítésének ütemezéséről. Ezt a Határozatok Tára 35. száma közli.

Az akcióprogram a határozat szerint elsősorban a makrogazdasági stabilitásra, a pénzügyi egyensúlyra törekszik majd, szolgálva a kiszámítható államháztartást, az inflációs célokat, a fenntartható gazdasági növekedést. Javítani kívánja a gazdaság teljesítőképességét, a vállalkozási és munkaerőpiaci feltételeket, a foglalkoztatást.

Az ütemezés szerint a dokumentum első változata szeptember 10-re készül el a gazdasági, a társadalompolitikai, a fejlesztéspolitikai kabinetek, a foglalkoztatáspolitikai kollégium részére. Ugyancsak szeptember 10-ig kell majd megvitatni az előterjesztést az országgyűlési szakbizottságokban, az Országos Érdekegyeztető Tanácsban, a megyei munkaügyi tanácsokban, az ágazati párbeszéd bizottságokban. A kidolgozásért felelős tárcák a programot október 1-jéig terjesztik a kormány elé jóváhagyásra. A Magyarországon már jóváhagyott dokumentumot október 15-ig kell majd elküldeni Brüsszelbe az Európai Bizottságnak.

A múlt évben még Magyarország is nemzeti foglalkoztatási akciótervet küldött Brüsszelbe. A dokumentum részét képezte a szociális partnerek véleménye. Ebben a munkavállalói érdekképviseletek kifejezik: a több álláslehetőséget jelentő rugalmasabb foglalkoztatási formákat csak a munkajogi garanciák erősítésével együtt támogatják.

Javasolják a rendkívüli felmondás kivételével a felmondási tilalom bevezetését az öregségi nyugdíjkorhatár előtti öt évben. Szükségesnek tartják, hogy a GYES-ről, GYED-ről, táppénzről visszatérők felmondási tilalmát 90 napra állítsák vissza. Szorgalmazzák azt is, hogy a munkáltató vállaljon szerepet a leépített munkavállalók átképzésében.

A szakszervezetek szerint több évre szóló bérmegállapodás csak stabil viszonyok esetén köthető. A béralku hiányában egyébként nem tudják ellentételezni az inflációt. Szorgalmazzák az elvi jellegű felzárkózási megállapodást, amely ütemezné az EU-s átlagbérek elérését. Fontosnak tartották az ágazati bértarifa-rendszer kidolgozását is.

A munkaadói érdekképviseletek szerint a munkajogi garanciák kiterjesztéséről csak akkor lehet tárgyalni, ha számukra kiszámítható, stabil adó- és járulékrendszert biztosít a kormányzat. A foglalkoztatási akcióterv szerint a 2003-ban 57 százalékos magyarországi foglalkoztatási rátát 2006-ra 59 százalékra, 2010-re 63 százalékra kellene javítani.