Az árvizek miatt nő az államháztartási hiány Romániában

Vágólapra másolva!
Románia államháztartási hiánya várhatóan eléri a GDP 1 százalékát az idén az árvizek okozta károk miatt - mondta Calin Popescu-Tericeanu román miniszterelnök egy bukaresti diplomataértekezleten.
Vágólapra másolva!

A román kormány korábban 0,74 százalékos GDP-arányos hiányban állapodott meg a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), de az április óta ismétlődő áradások által okozott károk következtében ezt várhatóan nem tudja betartani. Június végén Romániának még a GDP 0,4 százalékának megfelelő államháztartási többlete volt.

A román kormányfő ugyanakkor úgy vélte, hogy a kőolaj drágulása lassítja az infláció csökkenését, ám sem a drágulás, sem az árvizek nem fognak ártani az ország gazdasági növekedésének. A román kormány 5,5 százalékos GDP-növekedésre számít az idén.

Románia gazdasága 5,9 százalékkal teljesített többet az első negyedévben, mint a tavalyi első negyedévben, erősítette meg augusztus közepén a román statisztikai hivatal a júniusi becslést. Az első negyedévi GDP 497,25 billió régi lej (13,79 milliárd euró) volt, egy főre számítva ez az EU-átlag egyharmadának felel meg az unióhoz 2007-ben csatlakozó országban.