Begyűjtik a lejárt gyógyszereket

Vágólapra másolva!
Decemberben kezdik meg a lakosságnál keletkezett gyógyszerhulladék összegyűjtését a patikákban. A gyűjtés és elszállítás évi 150-200 millió forintos költségét a gyógyszergyártóknak kell megfizetni - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A megvásárolt orvosságok ötödét nem használják fel az emberek, így az évente keletkező 2500 tonna gyógyszerhulladék - 56 millió doboz - vagy a szeméttelepeken, vagy a piacokon landol - mondta a Világgazdaságnak Zalai Károly, a Magyar Gyógyszerész Kamara alelnöke.

Nyolc hazai gyógyszercég és -forgalmazó két éve 50 millió forint alaptőkével azért alapította meg a Recyclomed közhasznú társaságot, hogy koordinálják az ország 2040 patikájában összegyűjtött hulladék elszállítását.

Elkészült az egyszer használatos, 40 literes egyutas kartondoboz is, amelybe csak berakni lehet a feleslegessé vált patikaszert. A dobozokat a patikákon belül, a gyógyszertár tulajdonosának döntésétől függően vagy a fogadótérben, vagy a raktárban tárolják. Előző esetben a betérők szó nélkül bedobhatják a feleslegessé vált készleteiket, másik esetben a patikus megnézi, mi kerül a szemétbe.

Vita a költségek megosztásáról

A gyógyszerhulladék gyűjtése és elszállítása nem a patikák, hanem a gyógyszergyártók költsége, ám az érintettek nem tudtak megegyezni arról, hogy az évi 150-200 millió forint költséget hogyan osszák meg egymás között. A hazai cégek az árbevételhez, a külföldiek pedig a dobozszámhoz kötnék a költségmegosztást. Zalai szerint lehet, hogy a kettő között lesz a végső megállapodás.

Erre azért lenne gyorsan szükség, mert a Recyclomed Kht.-nek szerződést kellene kötni a patikákkal, amelyben szabályoznák a dobozok elszállításának gyakoriságát. Legolcsóbb megoldásként kínálkozna, hogy a patikáknak 2-3 naponta gyógyszert szállító nagykereskedők egyúttal elvinnék a hulladékkal megtelt dobozokat. E célra a furgonokban külön rekeszt alakítanának ki. A gyógyszerhulladékot a tervek szerint a regionális égetőkben semmisítik meg. Egy kilogramm hulladék elégetésének költsége körülbelül száz forint.