Folytatódik a privatizáció Oroszországban

Vágólapra másolva!
Kész a jövő évi privatizációs program Oroszországban. Az orosz kormányzat legkevesebb 31 milliárd rubel, vagyis közel 1,1 milliárd dollár értékű privatizációs bevételre számít jövőre. A 2006-os magánosítási programot hétfőn írta alá Mihail Fradkov orosz miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

Jövőre csaknem ezer szövetségi állami gazdálkodó szervezet és 419 részvénytársaságban meglévő állami részesedés értékesítését tervezik. Ez a jelenleg állami tulajdonban lévő vállalatok, illetve állami részesedéssel működő részvénytársaságok több mint 10 százalékának felel meg. Az eladásra szánt szervezetek között repülőipari, hajózási, olaj- és gázipari vállalkozások is vannak, akárcsak aranybányászatban érdekelt vállalat. A legjelentősebb privatizációs ügyletnek a Kamaz teherautógyár 34 százalékos részének eladása ígérkezik.

Tavaly is több mint ezer állami vállalkozást, illetve állami részesedést magánosított az orosz kormány, 65,78 milliárd rubel értékben. Az idei első félévi privatizációs bevétel 27 és fél milliárd rubel volt.