Franciaország a külföldi felvásárlások ellen

Vágólapra másolva!
A francia kormány néhány héten belül listát hoz nyilvánosságra azokról az iparágakról, amelyeket meg akar védeni a külföldi felvásárlóktól - közölte a francia ipari miniszter, Francois Loos. Az EU illetékese azzal kommentálta a hírt, hogy Brüsszelben bizonyosra veszik: Franciaország nem fogja megsérteni az uniós szabályokat.
Vágólapra másolva!

Azt egyelőre nem tudni, pontosan mely iparágakat akarják megvédeni a külföldi tőkétől, a miniszter egy gazdasági lapnak adott nyilatkozatában példálózva annyit jegyzett meg, hogy az Eramet nikkelbánya és feldolgozó "még fontosabb stratégiailag", mint a Danone élelmiszer-ipari csoport.

Korábbi piaci híresztelések szerint mindkét céget célba vették külföldi versenytársak: az Erametet egy brazil bányavállalat, a Danone-t az amerikai PepsiCo Inc, bár ezt az érintettek cáfolták.

A francia ipari miniszter azt mondta, általában nem ellenzik francia vállalatok külföldi felvásárlását, de erősíteni akarják a francia cégek versenyképességét, függetlenségét, és egyenlő játékszabályokat akarnak.

Ennek érdekében néhány héten belül átfogó EU-beli szabályozást kezdeményeznek, amely szerint a célba vett vállalatok ugyanolyan módszereket alkalmazhatnak a felvásárlás kivédésére, mint amilyenek a felvásárló hazájában engedélyezettek. Ezenkívül elkészítik azoknak a stratégiai ágazatoknak a listáját, amelyek nem kerülhetnek külföldi ellenőrzés alá.

Ez áttekinthetővé teszi a helyzetet a külföldi részvényesek számára - tette hozzá a francia miniszter, és sürgette a francia nyugdíj- és más pénzalapokat, hogy vegyenek minél több részvényt a hazai stratégiai ágazatokban.

A tervezett lépésre az EU illetékese azonnal reagált. Bármit tesznek is politikailag, abban egészen biztos vagyok, hogy ragaszkodni fognak az uniós szabályokhoz, amelyek a gazdasági ügyleteket rendezik - mondta az Európai Bizottság vállalkozási és ipari igazgatóságának szóvivője, Gregor Kreuzhuber. A nagyobb értékű vállalatfelvásárlások engedélyezése vagy elutasítása az Európai Bizottság joga, amely versenyfelügyeleti hatóságként azt is vizsgálja, hogy a kormányok nem próbálják-e kisiklatni az ilyen ügyleteket.