Nincs alku textil-ügyben az EU és Kína között

Vágólapra másolva!
Négynapos tárgyalás után az EU küldöttsége hétfőn visszaindult Pekingből Brüsszelbe, miután a ruhakereskedelemre vonatkozó megbeszélések eredménytelenül végződtek, mondta az EU pekingi képviseletének szóvivője, Michael Jennings.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nincs megoldás azoknak a kínai textiltermékeknek az ügyében, amelyek az EU vámraktáraiban várják sorsuk jobbra fordulását. Az EU kereskedelmi biztosa, Peter Mandelson a hét végén úgy nyilatkozott, hogy szeptember közepéig remélhetőleg sikerül valamilyen megoldást találni a kínai árukra.

Körülbelül 75 millió kínai pulóver, nadrág, blúz, trikó és más, többnyire kifizetett textiláru rostokol az EU vámraktáraiban. Ezeket azért nem adják ki a kereskedőknek, mert túl vannak a júniusban megállapított, ez évi behozatali kvótákon.

Többféle megoldás kínálkozik. Emelni lehetne a kvótákat - a kínai kormány éppen ezt követeli; esetleg át lehetne sorolni az árucsoportokat. Ezen kívül előre lehetne hozni a jövő évi kvótákból, illetve kivételesen forgalomba lehetne engedni azokat a cikkeket, amelyek szállításában még a kvóták júniusi bevezetése előtt egyeztek meg a felek.