9,4 százalékkal nőttek a beruházások

Vágólapra másolva!
A nemzetgazdasági beruházások mennyisége az idei második negyedévben 9,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért szintet - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal előzetes adataiból. Folyó áron a beruházások teljesítményértéke 985,6 milliárd forintot tett ki.
Vágólapra másolva!

Az előző negyedévhez képest - a szezonálisan kiigazított index szerint - a nemzetgazdasági beruházások mennyisége 2,1 százalékkal bővült. Az idei első negyedévben 6,8 százalékkal nőttek a beruházások éves összehasonlításban. Az év első felében összesen 1667,3 milliárd forintot költöttek beruházásra, 8,3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A beruházási tevékenység második negyedévi 9,4 százalékos növekedésén belül az építési beruházások 13,9, a gépberuházások 4,2 százalékkal emelkedtek.

A beruházások teljesítményértékének növekedéséhez elsősorban az útépítéseket is magában foglaló szállítás, raktározás, posta és távközlés nemzetgazdasági ág 40,9 százalékos bővülése járult hozzá.

A közel egynegyed súlyt képviselő feldolgozóiparban kiemelkedő a járműgyártás és a villamosgépgyártás beruházásainak növekedése. Az ingatlannügyletek, gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ág beruházási tevékenysége 5,2 százalékkal emelkedett. Ez a nemzetgazdasági ág tartalmazza a lakásberuházásokat is, amelyek bővülése ebben a negyedévben nem volt olyan mértékű, mint korábban.

A kereskedelem 19,1 százalékos bővülésén belül jelentősek a nagy áruházláncok beruházásai. Erőteljes, 17,4 százalékos növekedés mutatkozott a kis súlyú pénzügyi tevékenység ágazatban. A mezőgazdasági beruházások 10,2 százalékkal nőttek, ami elsősorban annak tulajdonítható, hogy az elmúlt évben igen alacsony volt e nemzetgazdasági ágban a beruházások teljesítményértéke.

A beruházások csökkenése csak a kisebb súlyú villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás (25,4 százalékos), valamint a szálláshely-szolgáltatás (14,9 százalék) nemzetgazdasági ágakban figyelhető meg.