Az olaj drágulásával visszatérhet a szén

Vágólapra másolva!
Az olaj drágulása, készleteinek várható kimerülése miatt újra növekedhet a szén jelentősége, feltéve, hogy sikerül környezetbarát technológiákat kifejleszteni - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Jelenleg a világon megtermelt villamos energiának körülbelül 30 százalékát állítják elő széntüzelésű erőművekben, Kínában ez az arány 80 százalék, Nagy-Britanniában tavaly 33 százalék volt. A szén ára a globális kereslet növekedésével párhuzamosan, az olajéhoz hasonló mértékben emelkedik. Míg 2002 januárjában egy tonna szén 34 dollárba került, 2004-ben ennek az ára már elérte a 78 dollárt.

A megtermelhető energia alapján a szén még mindig jóval olcsóbb az olajnál, hiszen a jelenlegi árakon számolva 6000 kilokalória energiát 60 dollárnyi szén elégetésével lehet előállítani, ugyanennyi energia háromszor ennyibe, 195 dollárba kerülő olajból nyerhető. Ráadásul a szénből olaj is előállítható, 35 dolláros hordónkénti olajár fölött ez még költséghatékonyabb is.

A még felhasználható, globális készleteket tekintve is jobban áll a szén, hiszen a világ olajkészlete - amennyiben a jelenlegi termelési szintből és technikából indulunk ki - mindössze 30-50 évig képes fedezni a szükségleteket. Egyes szakértők szerint szénből akár 200 évre elegendő mennyiséget rejt a föld.

A legnagyobb probléma azonban a környezetszennyezés kérdése. A káros szén-dioxid-kibocsátást körülbelül 30 százalékban a széntüzelésű hőerőművek okozzák, és a savas esőt okozó kén-dioxid jelentős részes is ezek miatt kerül a levegőbe. Mindeközben Indiában és Kínában szinte hetente üzembe állítanak egy-egy szénerőművet, és az Egyesült Államokban is csaknem 100 új erőmű kezdheti meg működését.