Rekordot döntött az orosz olajtermelés

Vágólapra másolva!
Oroszország olajtermelése augusztusban napi 40 ezer hordóval napi 9,49 millió hordós átlagra növekedett - közölték a hivatalos adatok megjelenése előtt orosz energiaügyi minisztériumi tájékoztatók. Ez újabb csúcs a Szovjetunió megszűnése óta.
Vágólapra másolva!

German Gref gazdasági közlése szerint idén legfeljebb négy százalékkal nő. A miniszter két hete - a csalódást keltő első félévi teljesítmény nyomán - 2 százalékra csökkentette az olajtermelés idei növekedésének kilátását a korábbi 3,3 százalékról.

Jelenleg az orosz olajexport napi 5,5 millió hordó, új vezetékek építésével ezt 2008-ra napi 5,9 millió hordóra akarják növelni.

Az olajkitermelési várakozás augusztus közepi módosítása arra vall, hogy az orosz olajtermelés az idén átlagosan csak napi alig 200 ezer hordóval nő. Tavaly átlagosan napi 740 ezer hordóval bővült az orosz kőolajtermelés.

Az orosz olajtermelés több mint 50 százalékkal nagyobb, mint 1999-ben, de a bővülés egyre lassul: 2003-ban 11 százalékkal nőtt a termelés, tavaly 9 százalékkal, idén az első hét hónapban 3 százalékkal.

Júliusban is már újabb rekordra, napi 9,45 millió hordóra emelkedett az orosz olajtermelés a júniusi, napi 9,43 millió hordóról. A Szovjetunió megszűnése óta az orosz olajtermelés tavaly szeptemberben jutott az előző csúcsra, napi 9,42 millió hordóval, azóta csaknem folyamatosan csökkent, majd stagnált a termelés májusig. A korábbiakkal való összehasonlítás azonban nem fest túl biztató képet az orosz olajtermelés jövőjéről. A júliusi termelés csak 1,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt években az évi termelésnövekedés átlagosan 10 százalék körül alakult.