Az ÁPV Rt. jogszabályszerűen, de kifogásolható módon járt el

2005.09.01. 14:04

Az ÁPV Rt. a törvényekben és szabályzataiban megfogalmazottak alapján végezte tevékenységét, néhány esetben azonban - így a Nemzeti Tankönyvkiadó privatizációjánál vagy a Bábolna Rt. kezelésében - kifogásolható módon járt el - mondta Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke.

Az Állami Számvevőszék elnöke a vagyonkezelő tavalyi működésére vonatkozó jelentés kapcsán elmondta, hogy bár az ÁPV Rt. jogszabályszerűen végezte munkáját, néhányszor kifogásolható módon járt el.

Az egyik ilyen eset a Nemzeti Tankönyvkiadó magánosítása volt. Az itt alkalmazott kétfordulós értékesítési eljárás vonatkozásában az ÁPV Rt. versenyeztetési szabályzata nem tartalmazza teljes körűen az egy- és kétfordulós pályázat eltéréseit - mondta Kovács Árpád. A nyilvánosságra hozott jelentés szerint a tankönyvkiadó vállalat értékesítésénél a végső vételár mintegy 700 millió forinttal kevesebb volt a nyertes által az első fordulóban adott vételárajánlatnál, és ezt a pályázati kiírás tette lehetővé.

Annak idején, az adásvételi szerződés aláírásakor az ÁPV Rt. azt közölte, hogy a tankönyvkiadó értékesítéses eredményes volt, és ennek során a vagyonértékhez képest magasabb árat értek el. A Gazdasági Versenyhivatal ez év januárjában engedélyezte, hogy a privatizációs pályázaton nyertes Láng Kiadó és Holding Rt. megvásárolhassa a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. közel 70 százalékos szavazati hányadot megtestesítő részvénycsomagját.

A Fidesz - a közös vagyon kiárusításának minősítve - támadta a Nemzeti Tankönyvkiadó magánosítását, 2004 őszén még a népszavazást is felvette a privatizáció leállítása érdekében.

Az ÁSZ javaslata szerint a pénzügyminiszternek intézkednie kellene, hogy az ÁPV Rt. igazgatósága olyan pályázatokat írjon ki, amelyeknél a második fordulóban is mindvégig érvényesülhessen a verseny, továbbá, hogy a kiírt pályázatok minden szempontból tegyék lehetővé az elbírálások objektivitását és átláthatóságát.

A számvevőszék továbbá azt javasolta a pénzügyminiszternek, hogy vizsgálja meg a tranzakcióknál és vagyonkezelésnél elkövetett szabálytalanságok, ellentmondásos előkészítések, megalapozatlan döntések és vagyonvesztések okait és - ahol szükséges - a személyi felelősséget.

Vagyonvesztés a Bábolna Rt. kezelésénél

Bihary Zsigmond, a számvevőszék főigazgatója elmondta: a Bábolna Rt. kezelésével kapcsolatban 10 milliárd forintot meghaladó vagyonvesztés történt. A jelentés szerint annak ellenére, hogy a Bábolna Rt.-nél megkezdődött a végelszámolás, "az ÁPV Rt. igazgatósága következetesen kitart a reorganizáció mellett, miközben az 1998-tól tartó 'reorganizáció' eredménye egyértelműen negatív". Az 1998 óta tartó folyamatban a Bábolna Rt.-nek biztosított kölcsönök visszafizetése elmaradt, a vagyonértékesítésből származó bevételekből az állam nem profitált - állapítja meg az ÁSZ.

A jelentésből az is kiderül, hogy a vagyonkezelésből származó károkért és a döntések mögötti személyi felelősség kérdését az ÁPV Rt. egyetlen esetben sem vetette fel. Az állami intézkedések nem jártak eredménnyel, és az ÁSZ úgy véli, az ÁPV Rt. előterjesztéseiben indoklásként szereplő kedvezőtlen piaci tendencia nem elégséges magyarázat a társaság teljes vagyonának elvesztésére.

Az ÁSZ a Budapest Airport Rt. esetére is kitér, a nyereségesen működő, folyamatosan növekvő utasforgalmat bonyolító Rt. értékesítése a jelentés szerint bizonyos kockázatot hordoz. Az alapítás óta nincs elfogadható vagyonértéke a társaságnak, jogosultságai és elődszervezetétől jogutódlással megszerzett kötelezettségei tisztázatlanok - tartalmazza a jelentés.

A számvevőszéki jelentést mind a pénzügyminiszter, mind az ÁPV Rt. igazgatóságának elnöke - néhány szakmai kérdésben meglévő véleménykülönbség ellenére - észrevétel nélkül elfogadta. Az ÁPV Rt. igazgatóságának elnöke pedig jelezte, hogy az igazgatóság a jelentést megtárgyalja, és "meghozza a szükséges döntéseket az indokolt intézkedésekre".

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK