Londoni elemzők vitatják költségvetésünket

Vágólapra másolva!
A 2006-os magyarországi költségvetési számok ismertetése után is kételyeiknek adtak hangot londoni feltörekvő piaci elemzők a célok és a 2010-es eurócsatlakozás tarthatóságával kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

A City egyik legnagyobb, a befektetőknek napi európai feltörekvő piaci helyzetelemzéseket összeállító háza, a Dresdner Kleinwort Wasserstein (DrKW) pénteken kiadott jelentésében kommentálja Veres János pénzügyminiszter előző napi ismertetését.

Az elemzők szerint az idei teljes évi államháztartási hiánycél várhatóan szeptemberben teljesül, ezért a cég változatlanul az év végi deficitterv jelentős túllépésével számol. A DrKW londoni elemzői szerint, ha a magyar kormány megkap 100 milliárd forint áfa-befizetést az Nemzeti Autópálya Rt.-től, akkor stabilizálódhat 5,0 százalék körül az idei hiány. A cég eredetileg 5,2 százalékos év végi államháztartási deficitet jósolt.

A Dresdner ugyanakkor komolyan megkérdőjelezi azt is, hogy a kormány a 2006-os választási évben végre tudja hajtani a tervezett kiadáscsökkentéseket. Mindemellett valószínűtlen, hogy akár 300 milliárd forintnyi kiadási lefaragás is elegendő lenne a januártól életbe lépő áfa-csökkentés ellentételezésére, az adóintézkedés ugyanis a DrKW becslése szerint 520 milliárd forinttal csökkenti a bevételt.

Ebben a környezetben a Dresdner jövőre is a hiánycél átlépését jósolja, és azzal számol, hogy a 2010-es eurócsatlakozási céldátum sem lesz tartható. A pénteki jelentés szerint egyre valószínűbb a belépés elcsúszása 2012-2013-ig.

A DrKW nincs egyedül ezzel a vélekedésével a londoni gazdaságelemző és minősítő házak között. Néhány hónapja a Fitch Ratings európai hitelminősítő londoni szakkonferenciáján az hangzott el, hogy a 2010-es magyar eurócsatlakozási céldátum csak a lehetséges legkedvezőbb forgatókönyv esetén teljesülhet. Ezért ez a cég ehhez képest egy-két éves csúszással számol.

A Dresdner pénteki jelentése szerint ugyanakkor az erőteljesen kedvező térségi piaci hangulatban, nem várható rövid távú kedvezőtlen hatás a magyar befektetési konstrukciókra. Hosszabb kitekintésben azonban a cég fenntartja azt a jóslatát, hogy a jelentős ikerdeficit középtávon a forintárfolyam lefelé irányuló kiigazítását teszi szükségessé, valószínűleg a 275 forint/euró körüli tartományig - áll a londoni befektetési ház pénteki elemzésében.