Veres továbbra is 2 százalékos inflációt vár

Vágólapra másolva!
A kormány jövő évre 2 százalékos inflációt prognosztizál a várhatóan lényegesen megnövekvő világpiaci energiaárak mellett is - mondta kedden Veres János pénzügyminiszter.
Vágólapra másolva!

A pénzromlás üteme a kormány szerint az idén várhatóan 3,5 százalék körül alakul. A jegybank 2006-ra a kormánynál alacsonyabb, 1,6 százalékos inflációt vár - mondta a pénzügyminiszter a Budapesti Gazdasági Főiskola hétfői központi tanévnyitó ünnepségén.

A kormányzati inflációs prognózis akkor is igaz, ha az elmúlt időszak eseményei miatt a világnak olyan energiahelyzettel kell szembesülnie, ami még nem fordult elő az elmúlt évtizedekben sem - mondta Veres János, hozzátéve, hogy az Egyesült Államokban leállított olajfinomítók miatt az elkövetkező fél-egy évben az energia drágább lesz, mint amire korábban számítani lehetett.

Veres elmondása szerint Magyarország az inflációs statisztikákon kívül jól áll más olyan gazdasági paraméterek alakulását illetően is, amelyeket az euró várhatóan 2010-es bevezetéséhez 2008-ig teljesítenie kell. Megjegyezte, hogy a költségvetési hiány az idén eddig minden hónapban kedvezőbb volt a vártnál, ezért reális esély van arra, hogy az idei évre célul kitűzött 1022 milliárd forintos költségvetési hiány kevesebb lesz.

A pénzügyminiszter elmondta, hogy az államadósság mértéke eddig nem haladta meg az euró bevezetéséhez meghúzott 60 százalékos felső határt, és az idén továbbra sem lépi át azt. Veres reményét fejezte ki, hogy a magyar gazdaság növekedése a következő tíz évben 2 százalékponttal az Európai Unió teljesítménye felett marad.