Főleg Európát veszélyezteti a magas olajár

Vágólapra másolva!
Az európai gazdaságot fenyegeti leginkább a stagnálásba süllyedés veszélye a jelenlegi energiaár-környezetben - írta az uniós pénzügy- és gazdasági miniszterek tanácsának (ECOFIN) értekezlete előtt Gordon Brown, brit pénzügyminiszter.
Vágólapra másolva!

A világ gazdasági térségei közül az európai gazdaságot fenyegeti leginkább a stagnálásba süllyedés veszélye az elmaradt reformok miatt a jelenlegi energiaár-környezetben - írta az uniós pénzügy- és gazdasági miniszterek tanácsának (ECOFIN) hétvégi manchesteri értekezlete elé időzítve a brit pénzügyminiszter.

Gordon Brown a pénteki Financial Timesban megjelent cikkében azt írta: jóllehet az utóbbi évtized inflációellenes politikáját dicséri, hogy az olajárak megkétszereződése most nem okozott olyan stagflációt, mint a 70-es években, az uniós gazdaság növekedése így is jó eséllyel mindössze 1,2 százalék lesz az idén, és a munkanélküliség EU-átlagban meg fogja közelíteni a 10 százalékot; ez 20 millió állástalan uniós polgárt jelent.

Brown szerint ez nem is egyedi jelenség. Az elmúlt évtizedben az amerikai gazdaság növekedési üteme 50 százalékkal haladta meg az európait, és az európai életszínvonal harmadával alacsonyabb az amerikainál. Ennek oka az, hogy Európa hosszú ideje folyamatosan képtelen alkalmazkodni az új globális gazdasághoz, nemcsak gazdaságpolitikájában, de a növekedés általa alkalmazott modelljének egészével. A gazdasági változásokat ugyanis a javak, a szolgáltatások, a tőke és a munkaerő globális, és nem csupán európai szintű mozgatása hajtja - áll a brit pénzügyminiszter cikkében.

Brown szerint a Manchesterben összeülő üzleti vezetőknek és uniós pénzügyminisztereknek a globalizáció kihívásainak megfelelő, teljesen új reformmodellről kell tanácskozniuk. Ennek elsődleges eleme a magasan képzett munkaerő-bázis megteremtése, mivel a komparatív előnyöket a magas hozzáadottérték-tartalmat előállító, technológiai szektorok adják. Szükség van rugalmasságot és méltányosságot teremtő munkaerőpiaci reformokra is, mivel az egyes foglalkozási ágak gyorsabban tűnnek el, mint eddig bármikor, a szegénység leküzdésének legjobb módszere viszont a foglalkoztatás - áll a brit pénzügyminiszter cikkében. Brown szerint mindemellett nagyobb versenyre és kevesebb szabályozásra van szükség ahhoz, hogy az európai vállalatok sikeresebbek lehessenek.

A brit pénzügyminiszter szerint Európa egésze csak akkor lehet sikeres "a csúcs meghódításáért folyó harcban", ha feljebb lép a hozzáadottérték-láncolatban. Az a régi európai szociális modell, amely 20 millió munkanélkülit teremtett, sem hatékonynak, sem méltányosnak nem nevezhető - áll a cikkben. Gordon Brown ellenpéldának Kínát és Indiát hozta fel, azt írva, hogy ez a két ország technológiába, újításba, tudományba és tudásba fektet be, egyebek mellett azzal, hogy évente 4 millió új egyetemi diplomást képez.

A brit pénzügyminiszter - akinek kezdeményezéséhez több más EU-tagállam is csatlakozott - ugyancsak a péntek-szombati ECOFIN-ra időzítve indította el hivatalosan is már korábban bejelentett, példátlan mértékű kezdeményezését a harmadik világbeli gyermekek széleskörű immunizációjának finanszírozására. A kezdeményezés központi eleme egy nemzetközi pénzügyi alap, amely 2015-ig 4 milliárd dollárt különít el a fejlődő világbeli gyermekek beoltására egyebek mellett kanyaró, gyermekbénulás, hepatitis B, tetanusz és diftéria ellen. A brit kormány szerint ezzel a következő tíz évben 5 millió gyermek életét lehet megmenteni, és további 5 millióét az azutáni időszakban.

A programhoz társult Bill Gates, a Microsoft első embere is, aki saját alapítványán keresztül 750 millió dollárt ad e célra. Ez minden idők legnagyobb, közegészségügyi célú magánadománya.